Navigacija
Viber X logo

Na Ekonomskom fakultetu održan naučno-stručni skup o preduzetništvu

Nauka i razvojUniverzitet u Banjoj LuciOpšte

Ekonomski fakultet Univerziteta u Banjoj Luci u saradnji sa Privrednom komorom i Centrom za preduzetništvo, inovacije i revitalizaciju preduzeća (CIRP) organizovao je 4. 11. 2016 godine treću po redu naučno- stručnu konferenciju sa međunarodnim učešćem "Inovacije i preduzetništvo - pokretači razvoja i zapošljavanja" (Entrepreneurship Development Employment- EDE).

U radu konferencije koja je osmišljena kao susret privrednika i naučnika iz Republike Srpske, BiH i zemalja okruženja u cilju iznalaženja novih mogućnosti razvoja i zapošljavanja, učešće su,  pored naučnika i privrednika, uzeli  i najbolji studenti Univerziteta, inovatori i mladi preduzetnici iz IT sektora.

Kako je prilikom otvaranja skupa istakao dekan Ekonomskog fakulteta prof. dr Stanko Stanić, riječ je o sedmoj naučnoj konferenciji koju ovaj fakultet organizuje u ovoj godini. Kao i u prethodnim slučajevima, i od ovoga skupa se očekuje da ponudi odgovore na neka konkretna pitanja i bude u funkciji razvoja privrede Republike Srpske, istakao je dekan:“Organizovali smo ovaj skup, ne da bi ekonomski istraživači i naučnici razgovarali međusobno, već hoćemo da pričamo sa privrednicima i sa studentima. Isto tako, cilj nam je da  zaključci sa ovog skupa dođu  na radne stolove resornih ministara Srpske, te Privredne komore Republike Srpske“.

Konferenciji je prisustvovao i ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić koji je tom prilikom rekao da, kad god je to moguće, koristi priliku da se odazove na ovakve skupove kako bi čuo stavove stručnjaka sa Ekonomskog fakulteta koje, kako je naglasio, Vlada Republike Srpske izuzetno uvažava.

Konferenciju je podržalo i Ministarstvo nauke i tehnologije Republike Srpske koje je na skupu predstavljala pomoćnica ministra Biljana Vojvodić. Ona je naglasila da je održavanje skupova na ovu temu važno zato što su inovacije i preduzetništvo generatori sveukupnog društvenog razvoja. Istovremeno, doprinosi onoj trećoj komponenti Univerziteta koja je u fokusu evropskih istraživačkih programa, a to je komercijalizacija znanja koja se ne može vršiti bez inovacija, dodala je gđa Vojvodić. 

Konferencija "Inovacije i preduzetništvo - pokretači razvoja i zapošljavanja" organizovana je u skladu sa preporukama međunarodnih naučnih foruma vezanih za inovacije, preduzetništvo i zapošljavanje. Glavne tematske cjeline Konferencije bile su: aktuelna ekonomsko-tehnološka kretanja, privlačenje stranih investicija, priprema većih investicionih projekata, novo radno zakonodavstvo, korištenje sredstava EU fondova, usklađivanje obrazovanja sa potrebama privrede, novi oblici zapošljavanja i dr,  a učešće na skup je uzelo preko 30 naučnika iz Slovenije, Srbije, Hrvatske, Švajcarske, SAD i drugih zemalja.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5864/IMG_4397.JPG
  • /uploads/attachment/vest/5864/IMG_4387.JPG
  • /uploads/attachment/vest/5864/IMG_4410.JPG
  • /uploads/attachment/vest/5864/Prva__2_.JPG