Navigacija
Viber X logo

Učešće Tehnološkog fakulteta u projektu „Nacionalni program čistije proizvodnje“

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Tehnološki fakultet Univerziteta u Banjoj Luci jedan je od partnera u projektu Nacionalni program čistije proizvodnje (National Cleaner Production Programme - NCPP: Bosna i Hercegovina), koji implementira Organizacija Ujedinjenih nacija za industrijski razvoj (United Nations Industrial Development Organization – UNIDO), u saradnji sa domaćim partnerima.

Projekat podrazumijeva svjesnu i dobrovoljnu odluku kompanije da zamijeni klasične načine postizanja konkurentnosti i produktivnosti principom sprečavanja i smanjenja otpadnih tokova.

Od kompanija se u toku implementacije projekta očekuje da odrede predstavnike koji će prisustvovati radionicama, da formiraju tim za čistiju proizvodnju koji će, uz pomoć konsultanata, raditi na sakupljanju podataka i pronalaženju rješenja za poboljšanja, te na kraju pripremiti i obrazložiti izvještaj. 

Prva faza projekta u kojoj je učestvovalo 10 kompanija iz Bosne i Hercegovine, uspješno je završena, a u drugoj koja je počela u septembru, takođe je planirano uključivanje novih 10 kompanija.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5786/Tehnolo_ki-3.jpg
  • /uploads/attachment/vest/5786/Tehnolo_ki-4.jpg