Navigacija
Viber X logo

Kampanja posvećena efikasnijem korištenju programa Marija Sklodovska-Kiri akcije 

Nauka i razvojUniverzitet u Banjoj LuciOpšte

Na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Banjoj Luci, 07. oktobra 2016. godine održan je info-dan u okviru kampanje posvećene efikasnijem korištenju programa Marija Sklodovska-Kiri akcije (Marie Skłodowska-Curie akcije - MSCA) u zemljama pridruženim članicama Programa Horizont 2020, među kojima je i  Bosna i Hercegovina.

Kao program koji pruža grantove istraživačima za njihove doktorske studije, MSCA predstavlja važan segment stuba „izvrsna nauka“ u okviru programa Horozont 2020, a za čiju realizaciju je planirano izdvajanje više od 6 milijardi evra do 2020 godine.

Uprkos prednostima koje MSCA nudi, analiza provedena od strane Evropske komisije pokazala je nizak nivo korištenja grantova pomenutog programa u pridruženim zemljama. Naime, svega16% podnešenih prijedloga i 10% finansiranih prijedloga u MSCA programu došlo je iz ovih zemalja.

Stoga je Evropska komisija pokrenula kampanju kako bi pomogla pridruženim zemljama da poboljšaju svoje učešće, kako u podnošenju tako i u dobijanju grantova.

Kampanja je započela u Istanbulu (Turska) 13.06.2016. godine, a prije nego je organizovana u Banjoj Luci, sprovedena je i u Podgorici (Crna Gora), Kišnjevu (Moldavija), Rejkjaviku (Island) i Torshavnu (Farska ostrva).

Skupu organizovanom na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Banjoj Luci prisustvovalo je 90 istraživača iz 40 različitih naučnih institucija i privrednih organizacija iz cijele Bosne i Hercegovine.

Prisutne goste prigodnim govorima su pozdravili dr Biljana Antunović, prorektor Univerziteta u Banjoj Luci za međunarodnu i međuuniverzitetsku saradnju, dr Siniša Marčić pomoćnik ministra u Ministarstvu nauke i tehnologije Republike Srpske i gđa Alma Hasanović ispred Ministarstva civilnih poslova BiH.

Marija Sklodovska - Kiri akcije je predstavio šef odjeljenja za COFUND i Istraživačku noć, g. Alan Krejg iz Izvršne istraživačke agencije kojoj je povjerena realizacija cijelog programa Horizont 2020.

Iskustva učešća u programu individualne mobilnosti su predstavile dr Mirsada Čaušević i dr Maja Halilović-Pastuović, koja se za ovu priliku javila putem skajpa iz Denvera, SAD.

EURAXESS Inicijativu u BiH je predstavila Marina Antić, menadžer EURAXESS Centra BiH, a o inicijativi Evropske preduzetničke mreže (Enterprise Europe Network- EEN) govorio je Bojan Ćudić iz EEN mreže Republike Srpske. Detalje o mogućnostima učešća akademske zajednice u programu ERASMUS+ dala je Jelena Rožić iz Rektorata Univerziteta u Banjoj Luci.

Skup je okončan prezentacijom Dalibora Drljače, nacionalne kontakt tačke (National Contact Points - NCP) za MSCA i Evropsku istraživačku infrastrukturu na temu: Uloga i značaj NCP strukture za program Horizont 2020 i domaću akademsku zajednicu.

Događaj je ocijenjen veoma pozitivno od strane učesnika koji su za svakog govornika imali više pitanja. Poseban interes je vladao za iskustva pripreme i realizacije MSCA projekta o kojima su govorile dr Čaušević i dr Halilović-Pastuović, kao i za za detalje finansijskih obaveza i mogućnosti koje je prezentovao dr Krejg u svojoj prezentaciji. 

Više detalja o svemu navedenom možete pronaći u priloženim prezentacijama.

Slični događaji biće organizovani u Skoplju (BJRM) i Kijevu (Ukrajina) tokom oktobra 2016.godine kada se kampanja i završava.

MSCA Campaign Alan C.

M.Causevic_Banja Luka

Maja Halilovic_Banja Luka

EURAXESS

Bojan Cudic EEN

Erasmus plus

Dalibor Drljaca

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5777/PRva__3_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/5777/DSC_6906.JPG
  • /uploads/attachment/vest/5777/DSC_6907.JPG
  • /uploads/attachment/vest/5777/DSC_6908.JPG