Navigacija
Viber X logo

Sastanak u Rektoratu na temu energetske efikasnosti

Nauka i razvojUniverzitet u Banjoj LuciOpšte

Rektor Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Milan Mataruga sa saradnicima primio je 21. 9. 2016. godine u Rektoratu predstavnike Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (United Nationas development Programme-UNDP), i sa njima razgovarao na temu energetske efikasnosti objekata našeg Univerziteta.

Sastanku su prisustvovali: prorektorica za međunarodnu saradnju prof. dr Biljana Antunović, prorektor za naučnoistraživački rad i razvoj prof. dr Radoslav Gajanin, pomoćnik ministra za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju mr Miloš Jokić, šef banjalučke kancelarije UNDP Goran Vukmir i projektni menadžer Sektora za energiju i okoliš UNDP Siniša Rodić.

Rektor je tom prilikom istakao da Univerzitet u Banjoj Luci pretenduje da bude lider u aktivnostima vezanim za energetsku efikasnost i izrazio zadovoljstvo što je Paviljon IV prvi objekat u RS koji posjeduje sertifikat energetske efikasnosti.

Pomoćnik ministra za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju mr Miloš Jokić podsjetio je da se Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Banjoj Luci, našao među 31 objektom koji će biti rekonstruisan u okviru projekta “Energetska efikasnost u BiH" finansiranog od strane Svjetske banke, zahvaljujući kojem će se smanjiti potrošnja energenata i emisija ugljen dioksida.

Zahvaljujući rekonstrukciji zgrada PMF-a koja bi trebalo da bude završena do decembra ove godine, potrošnja energenata u ovom objektu biće smanjena za oko 50 odsto, a emisija štetnih gasova iz grijanja i za 100 tona godišnje.

Predstavnici UNDP su predočili značaj uvođenja Informacioni sistem za upravljanje energijom (Educational Management Information System –EMIS). Na sastanku je dogovoreno da organizacione jedinice Univerziteta popune Upitnik za prikupljanje podataka o energetskim svojstvima nestambenih zgrada, dok bi se saradnja mogla nastaviti i kroz obuku profesionalnog stručnog osoblja, te izradu studija i elaborata na temu energetske efikasnosti.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5705/IMG_3874.JPG
  • /uploads/attachment/vest/5705/IMG_3878.JPG
  • /uploads/attachment/vest/5705/IMG_3879.JPG
  • /uploads/attachment/vest/5705/IMG_3880.JPG