Navigacija
Viber X logo

​Predsjednica Vlade RS i ministar prosvjete posjetili Univerzitet u Banjoj Luci

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović i ministar prosvjete i kulture Dane Malešević posjetili su 29. jula 2016. godine Univerzitet u Banjoj Luci. Goste je primio rektor Univerziteta prof. dr Milan Mataruga sa najbližim saradnicima nakon čega je uslijedio zajednički obilazak objekta Četvrtog paviljona za smještaj studenata.

Tokom sastanka u Rektoratu kojem su prisustvovali i predsjednik Upravnog odbora prof. dr Mile Dmičić, finansijski direktor Duško Lazić, generalni sekretar Đorđe Markez i predstavnik Studentskog parlamenta Aleksandar Forca, najviše pažnje posvećeno je završetku izgradnje objekta Četvrtog paviljona.

Rektor Mataruga upoznao je tom prilikom predsjednicu Vlade i ministra prosvjete da će 2. avgusta biti kompletirana sva dokumentacija u vezi sa Paviljonom četiri i da će Gradu Banja Luka biti upućen zahtjev za dobijanje upotrebne dozvole, čime će biti stvoreni uslovi da pomenuti objekat nakon provedenog konkursa, u septembru primi svoje prve stanare.

Rektor se zahvalio na nesebičnoj podršci Vladi Republike Srpske koja je obezbijedila oko 7, 1 milion KM za izgradnju i opremanje navedenog objekta.

Na sastanku je razgovarano i o drugim aktivnostima koje se provode na Univerzitetu, poput onih koje se odnose na osnivanje Fakulteta bezbjednosnih nauka kao 17. organizacione jedinice Univerziteta u Banjoj Luci. Rektor je informisao goste da je Univerzitet, postupajući po odluci Vlade RS, riješio pitanje prostora za pomenuti objekat i raspisao konkurs za izbor akademskog osoblja, a da će do Nove godine biti okončane i aktivnosti u vezi sa licenciranjem studijskih programa.

Jedna od tema sastanka u Rektoratu bile su planirane investiciji i razvojni projekti, što se prije svega odnosi na nastavak gradnje objekta Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta, izgradnju objekta Šumarskog fakulteta, te rješavanje pitanja završne etaže zgrade Prirodno-matematičkog fakulteta.

Za navedene projekte neophodna je podrška Vlade RS, mada će, kako je istakao rektor Mataruga, Univerzitet nastojati da u narednom periodu, oslanjajući se na vlastite kadrovske potencijale obezbijedi dodatni izvor prihoda. U tom smislu na Univerzitetu se intenzivno radi na obuci tima ljudi koji će biti osposobljeni da apliciraju za sredstva iz evropskih fondova.

Na sastanku je bilo riječi i o Nacrtu zakona o visokom obrazovanju. S tim u vezi, rektor je podsjetio goste iz Vlade RS da je Prošireni kolegijum Univerziteta u Banjoj Luci zauzeo stav da Nacrt zakona u ponuđenoj formi nije prihvatljiv, odnosno da ne rješava suštinska pitanja razvoja visokog obrazovanja, te dodao da Univerzitet u Banjoj Luci stoji na raspolaganju Vladi i ministarstvu, ne samo kada je riječ o dolaženju do najboljeg rješenja zakona o visokom obrazovanju, nego i svim razvojnim projektima od interesa za Republiku Srpsku.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5563/Prva.JPG
  • /uploads/attachment/vest/5563/a6b6fdfa-677c-4ba5-b49f-e8544d6a021f__1_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/5563/ACO_6498.JPG
  • /uploads/attachment/vest/5563/ACO_6511.JPG