Navigacija
Viber X logo

UNESKO prepoznao zalaganje studenata Univerziteta u Banjoj Luci

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Klub studenata Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Banjoj Luci treću godinu zaredom organizuje Konferenciju „Student`s Model United Nation- SMUN“, a budući da je kvalitet konferencije prepoznat i od strane UNESKA, donesena je odluka da se ovogodišnja konferencija „Student`s Model United Nations 2016“ nađe pod patronažom pomenute organizacije Ujedinjenih nacija.

Studentski model Ujedinjenih nacija je projekat koji ima međunarodni karakter i čiji glavni cilj jeste da okupi grupu mladih ljudi sa željom da nadograde, razviju i praktično primjene svoje vještine i znanja iz oblasti međunarodnog prava, diplomatije i ljudskih prava. Pored toga učesnici imaju priliku da upoznaju svoje kolege iz različitih zemalja širom svijeta i tom prilikom razmjene iskustva, stičući nova i zanimljiva prijateljstva. Organizatori su se trudili da svaki segment ove konferencije bude organizovan na najvišem akademskom i organizacijskom nivou kako bi obezbijedili što kvalitetniju edukaciju mladih koji su odlučili da budu dio ovog projekta.

Odluka da se „SMUN 2016“ nađe pod patronažom UNESKA, predstavlja izuzetno priznanje za sve članove Kluba studenata FPN-a, koji su na taj način nagrađeni za svoj trud i zalaganje. Od kolikog je značaja ovo priznanje govori i činjenica da je konferencija „Student`s Model United Nations“ jedina na svijetu kojoj je ukazan ovakav tip povjerenja od strane ove organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje nauku i kulturu.

„Kao što znate UNESKO pridaje veliki značaj mladim ljudima, čiju ulogu kao društvenih aktera u kreiranju razvoja smatramo iznimno značajnom. Zaista, puni angažman mladih u političkim, ekonomskim, kulturnim i društvenim poljima u svakom društvu je blisko povezan sa jednim uključujućim i skladnim razvojem, gdje je svaki glas jednako bitan. Ovo je jedini put naprijed ukoliko se mladim ljudima pruži prilika kako bi dali svoj doprinos u napredovanju, naglasila je u pismu Irina Bokova, generalni direktor UNESKA.

Članovi Kluba studenata Fakulteta političkih nauka su dokazali da se trudom i zalaganjem mogu postići veliki rezultati i da se kvalitet uvijek prepozna, te izražavaju zahvalnost za ukazano povjerenje Univerzitetu u Banjoj Luci, Ministarstvu prosvjete i kulture i Ministarstvu porodice omladine i sporta u Vladi Republike Srpske, kao i Državnoj komisiji za UNESKO.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5464/NASLOVNA-1.jpg