Navigacija
Viber X logo

Prezentovane stipendije Vlade Japana za 2017. godinu

Opšte

Na Pravnom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci, 25. aprila 2016. godine održana je prezentacija stipendija Vlade Japana.  Prezentaciju je održala dr Suzana Gotovac - Atlagić, docent na Tehnološkom i Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci.

Budući da je dr Gotovac –Atlagića, kao bivši stipendista Vlade Japana, provela pet godina u ovoj zemlji, okupljeni studenti su, osim osnovnih informacija o stipendijama koje nudi Japansko ministarstvo nauke i obrazovanja ( tzv. MEXT stipendije), bili u prilici da iz prve ruke saznaju i dosta toga o obrazovanju, kulturi i uopšte životu u ovoj egzotičnoj zemlji.

Dr Gotovac- Atlagić je detaljno upoznala prisutne sa procedurom apliciranja, testiranja i postupka odobravanja stipendija. Kako popuniti prijavu, kako izgleda testiranje u Ambasadi Japana  u Sarajevu, šta mogu očekivati tokom intervjua, šta podrazumijeva pismo prihvatanja, odnosno koliko je bitno uspostavljane kontakt sa potencijalnim mentorom na nekom od japanskih univerziteta, samo su neka od pitanja na koja su tokom prezentacije dobili odgovore.

Takođe, prisutni su imali priliku da čuju šta ih čeka po dolasku u Japan, na koji način su organizovane studije u toj zemlji, kao i o intenzivnom šestomjesečnom kursu japanskog jezika koji  prethodi studiranju, a tokom kojeg mogu u potpunosti savladati ovaj jezik.

Gospođa Gotovac-Atlagić je istakla da studente koji dobiju stipendiju,  u Japanu čeka neponovljivo iskustvo koje se ogleda ne samo u sticanju prvoklasnog znanja i obrazovanja, nego i upoznavanju sa jednom potpuno drugačijom kulturom i izuzetno  gostoprimljivim  domaćinima. Bez obzira na  sve pogodnosti koje ih čekaju u ovoj zemlji, cilj ove stipendije, nije da stipendiste zadrži i Japanu, nego da im se omogući da dođu i studiraju, a potom se vrate u svoju zemlju i prenesu svo stečeno znanje i iskustvo, dodala je dr Gotovac-Atlagić.

Prezentaciji programa stipendije Vlade Japana prisustvovala je i prorektor za međunarodnu saradnju Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Valerija Šaula koja je istakla da je ova promocija jedan od pokazatelja dugogodišnje uspješne saradnje sa Ambasadom Japana u Bosni i Hercegovini. Prof.  Šaula se zahvalila dr Gotovac –Atlagić na njenom nesebičnom zalaganju da studentima i akademskom osoblju Univerziteta u Banjoj Luci iz godine u godinu približi  studiranje i život u Japanu  i da ih informiše o svim koracima bitnim za apliciranje, te studiranje i boravak u ovoj zemlji.

Rok za prijavu za MEXT stipendije za 2017. godinu je 10. juni 2016. godine , a sve druge informacije  u vezi sa stipendijama i načinom apliciranja, kao i svi potrebni obrasci  dostupni  su  na sajtu Ambasade Japana u BiH, na linku : http://www.bosnia.emb-japan.go.jp/itpr_bs/00_000185.html

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5333/japan-stipendije-01.jpg
  • /uploads/attachment/vest/5333/japan-stipendije-02.jpg
  • /uploads/attachment/vest/5333/japan-stipendije-03.jpg
  • /uploads/attachment/vest/5333/japan-stipendije-04.jpg