Navigacija
Viber X logo

Predavanje profesora Vasilisa K. Fuskasa na temu „Vanredno stanje Evrope“

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Fakultet političkih nauka Univerziteta u Banjoj Luci organizuje predavanje na temu „Vanredno stanje Evrope“ (eng. “Europe’s State of Exception”), koje će održati profesor Vasilis K. Fuskas sa Univerziteta u Istočnom Londonu. 

Predavanje će se održati u četvrtak, 24.marta 2016. godine na Fakultetu političkih nauka u učionici 201 (prvi sprat) sa početkom u 13 časova. Ulaz je slobodan i otvoren za sve zainteresovane. Predavanje će biti na engleskom jeziku.

Vasilis K. Fuskas je profesor na predmetu međunarodne politike i ekonomije na Univerzitetu u Istočnom Londonu. Objavio je niz radova na temu međunarodne politike i ekonomije, koji su prevedeni na više od deset jezika. Osnivač je časopisa “Journal of Balkan and Near Eastern Studies”.

Opis predavanja: Era evropskog prosperiteta i geo-političke sigurnosti je završena. Kriza evro-zone je u toku, terorizam je došao i do Pariza, izbjeglička kriza prijeti da uništi šengenski sistem, a NATO premješta svoje vojne baze iz Švedske prema jugu ka Egeju i protiv Rusije. Imajući u vidu uništenje radničke klase uslijed četiri decenije neoliberalne finansijalizacije i značajnog povećanja nejednakosti, da li možemo govoriti o tome da ovakva konfiguracija odnosa i stanje vode ka „vanrednom stanju“ širom Evrope odozgo i kanibalizaciji evropskih društava odozdo?“.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5195/prof.jpg