Navigacija
Viber X logo

Obilježeno pet godina rada Udruženja „Dr Milan Vasić“ i promovisan projekat „Plemenito“

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Udruženje „Dr Milan Vasić“ održalo je 22. marta na  Filozofskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci svečanu sjednicu i prijem povodom pet godina uspješnog rada, te je promovisalo projekat pod nazivom „Plemenito“.

Udruženje „Dr Milan Vasić“ Banja Luka nastalo je 2011. godine, kao tada jedino stručno udruženje studenata istorije i istoričara u Republici Srpskoj zbog, uočene, potrebe za popunjavanjem praznine u institucionalnom i organizovanim djelovanjem struke u akademskoj zajednici i širem društvu. Udruženje nosi ime po pokojnom akademiku Milanu Vasiću, osnivaču odsjeka za istoriju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci.

Obilježavanje petogodišnjice bila je  prilika da se podsjeti na niz poduhvata i projekata koji su realizovani, te da se predstave buduće aktivnosti i planovi. Takođe, na sjednici su dodijeljene povelje i priznanja prijateljima i saradnicima udruženja. 

Povelju za doprinos radu i afirmaciji udruženja dobio je Predrag Adamović  predsjednik Srbskog sabranja Baštionik, dok je Veliku povelju koja se dodjeljuje jednom u pet godina za izuzetan doprinos afirmaciji i radu udruženja dobio je doc. dr Goran Latinović prodekan za naučno-istraživački rad na Filozofskom fakultetu. 

Predrag Lozo, predsjednik udruženja, istakao je tom prilikom da udruženje djeluje u skladu  sa maksimom da ne smijemo dozvoliti da nam istoriju pišu drugi, ali ni oni koji za to nisu dovoljno  stručni i osposobljeni: „Nije rijetka slika u posljednje vrijeme da promjenu sadržaja u udžbenicima, sadržaj stručnih časopisa, programa i slično, kritikuju i određuju ljudi koji su sve samo ne stručni za takvo nešto. Kao što smo vidjeli, krivice za to ima i u krugovima profesionalnih istoričara, ali u sveukupnoj društvenoj atmosferi i nedovoljnom poštovanju struke i nauke. Smatramo da univerziteti u  Banjoj Luci i Istočnom Sarajevu svakodnevno moraju raditi na unapređenju uloge baznih nacionalnih nauka, među kojima je i istorija, još jače i više, od poboljšanja uslova za rad i projekata, do angažovanja stručnih kadrova kako bi rezultat poboljšanja sveukupnog društvenog stanja u ovoj oblasti bio sve vidljiviji“.

Na svečanoj sjednici, predstavljen je najnoviji poduhvat Udruženja pod nazivom „Plemenito“ koji se bavi bogatom i pomalo zapostavljenom prošlošću u srednjem vijeku na prostoru današnje BiH.  „Srednjevjekovni izvori, od povelja i pisama, preko grobalja, kolokvijalno stećaka ispravnije mramorja, sa uglavnom ćiriličnim natpisima, preko manastira i drugog govore o kontinuitetu našeg postojanja na ovim prostorima.  U danima kada se bavimo zaštitom kulturnog nasljeđa za opstanak ćirilice najznačajnije je donošenje originalnih istorijskih izvora u digitalizovanom obliku, prije svega diplomatičke građe. Popularizacija kulturnih dostignuća iz srednjeg vijeka poput Miroslavljevog jevanđelja, Hvalovog zbornika i dr. zadatak je prije svega akademske zajednice. Smatramo da naše društvo kao nastavak pomenutih kontinuiteta u duhovnom, kulturološko-nacionalnom smislu, mora više pažnje posvetiti tom periodu. Pogotovo je tako nešto neophodno ako se uzme u obzir sve flagrantnije falsifikovanje i fabrikovanje 'željene' istorije ovog područja u srednjem vijeku i njena zloupotreba“, rekao je između ostalog Boris Radaković rukovodilac stručnog dijela projekta. On je dodao da na projektu rade diplomirani profesori istorije, kao i studenti postdiplomskih i osnovnih studija sa Odsjeka za istoriju Filozofskog fakulteta u Banjoj Luci.  

Projekat podržavaju  Ministarstvo prosvjete i kulture u Vladi RS i Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Vlade Srbije. U okviru projekta već je pripremljena izložba, a očekuju se i rezultati saradnje sa institucijama i pojedincima koja će rezultirati dokumentarnim filmom.

Sjednica i promocija projekta završene su koktelom i zakuskom za sve prisutne uz ugodno druženje i planiranje novih aktivnosti.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5256/04-01.jpg
  • /uploads/attachment/vest/5256/04-02.jpg
  • /uploads/attachment/vest/5256/04-03.jpg
  • /uploads/attachment/vest/5256/04-04.jpg