Navigacija
Viber X logo

Prijave za učešće na „ Model European Union Strasbourg 2016“

Stipendije i programi

Otvoren je poziv za učešće na Model European Union Strasbourg (MEUS) koji se održava svake godine u Evropskom paralmentu u StrasbourguMEUS predstavalja jedinstvenu simulaciju procesa odlučivanja i politike Evropske Unije.

Poziv za prijave za učešće na pomenutom modelu simulacije otvoren je do 11. januara 2016. godine za sve mlade osobe starosti od 18 do 26 godina.

Konferencija okuplja 200 visoko motivisanih studenata i mladih profesionalaca, nudeći im ekskluzivnu priliku da se upoznaju sa funkcionisanjem evropskih institucija u Evropskom parlamentu. Na ovu konferenciju dobrodošli su mladi sa studija iz svih oblasti, od studenata prava, međunarodnih odnosa, političkih nauka, do historije, medija, te jezičkih studija.

Sama simulacija uključuje debatu na dvije legislativne teme iz stvarnog života, sačinjene od strane Evropske komisije, te se simulira donošenje zakona unutar EU stavljajući se u uloge članova Evropskog parlamenta ili članova Vijeća EU. Međutim, kako bi simulacija bila što realnija, učesnici mogu preuzeti i uloge lobista, novinara, te prevodilaca. Upravo zato, MEUS predstavlja jedinstven proces učenja koji je fokusiran na dinamiku funkcionisanja EU institucija pri donošenju EU zakona.

Neophodno je izabrati ulogu za koju se želi prijaviti, te na osnovu uloge priložiti dodatne dokumente kao što su CV, motivaciono pismo, esej na jednu od zadatih tema, reference i portfolio. Učesnici sami snose troškove učešća u visini od 150 EUR, te troškove putovanja.

Detaljne informacije o tome kako aplicirati mogu se pronaći na zvaničnoj veb-straniciwww.meu-strasbourg.org ili MEUS Facebook Fan Page-u. Također, zainteresovani mogu kontaktirati predstavnike Inicijativne grupe Alpbach u Sarajevu, koja je zvanični partner MEUS za Bosnu i Hercegovinu, putem imejla: info@igas.ba te IGAS Facebook Fan Page-a ili veb-stranice www.igas.ba

Slike

  • /uploads/attachment/vest/4934/MEUS.jpg