Navigacija
Viber X logo

Održana 3. sjednica Rektorske konferencije BiH

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

U Rektoratu Univerziteta u Banjoj Luci, 21.12. 2015. godine održana je treća sjednica  Rektorske konferencije Bosne i Hercegovine/Rektorskog zbora Bosne i Hercegovine (RKBiH/RZBiH).

Tom prilikom zaključen je Sporazum o saradnji između članica Rektorske konferencije  koju čine svih osam javnih univerziteta  iz Bosne i Hercegovine, a kojom je tokom 2015. godine predsjedavao Univerzitet u Banjoj Luci.

Na istoj sjednici formalno je preneseno predsjedavanje Rektorskom konferencijom sa Univerziteta u Banjoj Luci na Univerzitet u Tuzli, odnosno donesena je Odluka o imenovanju prof. dr Envera Halilovića , rektora Univerziteta u Tuzli  za predsjednika RKBiH/RZBiH na mandatni period od 01. 01. 2016. do 31.12. 2016. godine.

Članovi RKBiH/RZBiH na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici razmatrali su  novi prijedlog ugovora o saradnji između RKBIH/RZBIH i Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH, te je donesen zaključak da ovo tijelo ostaje otvoreno za prijedloge koje je Ambasada usmeno dostavila, a  odnose se na preciziranje oblika saradnje u domenu razmjene studenata i osoblja između univerziteta u BiH i SAD, te je izraženo očekivanje da  će ugovor biti potpisan na prvoj narednoj sjednici RK BiH, u januaru 2016.

Na današnjoj sjednici, minutom ćutnje odata je počast studentima Sveučilišta  u Mostaru tragično stradalim u saobraćanoj nesreći 19. decembra 2015. godine.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/4917/rektorska-konferencija-01.jpg