Navigacija
Viber X logo

Počeo 8. naučno – stručni skup „Studenti u susret nauci“

Opšte

U Rektoratu Univerziteta u Banjoj Luci 25. novembra 2015. godine svečano je otvoren 8. naučno – stručni skup „Studenti u susret nauci“, sa međunarodnim učešćem  (Students encounter science –StES 2015). 

Skup kojeg tradicionalno organizuje Studentski parlament Univerziteta u Banjoj Luci,  ove se godine održava od 25. do 27. novembra, uz učešće preko 100 studenata-mladih naučnika koji će tokom tri dana izložiti oko 80 naučnih radova iz svih naučnih oblasti.  

Na otvaranju skupa, kojem su osim mladih naučnika, rukovodstva, studenata i nastavnika Univerziteta u Banjoj Luci, prisustvovali i ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Jasmin Komić i pomoćnica ministra prosvjete i kulture Radmila Pejić, riječi dobrodošlice uputio je predsjednik  Organizacionog odbora ovogodišnjeg StES-a Bojan Kresojević. 

On je tom prilikom istakao da konferencija daje izazovnu  mogućnost mladim naučnicima i istraživačima da provjere svoje snage u međunarodnim okvirima i da pri tome saznaju nešto novo iz naučne oblasti za koju se školuju. „Promjene sa kojima se susrećemo su svakodnevne, globalna konkurencija je nemilosrdna,a  jedini način da opstanemo jeste da ulažemo u nauku i budućnost. Ulaganje u nauku se ne mjeri izdvajanjem novca već entuzijazmom mladih  ljudi i podrškom koja se pruža njihovom razvoju. Zbog toga Studentski parlament ulaganje u nauku smatra kao najbolju investiciju“, istakao je Kresojević podsjećajući da je za prethodnih sedam godina upravo kroz StES preko 1000 mladih istraživača iz 15 zemalja napravilo svoje prve korake u susret nauci . 

U ime Univerziteta prisutne je pozdravio rektor prof. dr Stanko Stanić , izrazivši posebnu zahvalnost studentima-učesnicima skupa koji su došli sa drugih univerziteta i time ukazali povjerenje Univerzitetu u Banjoj Luci.
 

„Od svih naučnih i stručnih skupova koji se organizuju na našem Univerzitetu sa najvećim zadovoljstvom čekam ovaj skup . Kada je prije osam godina prvi put naš Studentski parlament organizovao StES nisam očekivao da će prerasti u tradiciju i to tako uspješnu . Tim je moje zadovoljstvo veće. Nadam se da će se ovaj skup održavati dok je i Univerziteta“, istakao je rektor. 

Rektor je čestitao Studentskom parlamentu na odličnoj organizaciji, a učesnicima koji kroz ovakve skupove polako ali sigurno ulaze u svijet nauke, poželio da u narednim danima dobiju  potvrdu svojim prvih naučnih rezultata . 

U ime Vlade Republike Srpske  i ministarstva na čijem je čelu, učesnike i  sve prisutne pozdravio je prof. dr Jasmin Komić ministar nauke i tehnologije. Ministar se zahvalio  organizatoru na posvećenomi predanom radu na organizaciji skupa i podizanju kvaliteta radova koji se prezentuju, a mladim naučnicima poželio da u svom budućem radu slijede put izvrsnosti  i kvaliteta. 
 

„Za razvoj naučno- istraživačkog rada u RS presudni su izvrsnost i kvalitet.Znanje je naš strateški resurs. Iako nemamo veliki kapital i velike materijalne mogućnosti, znanjem možemo da ostvarimo partnerstvo sa  razvijenimsvijetom i napravimo iskorak naprijed“, istakao je ministar Komić. 

Govoreći o značaju ovog skupa, predsjednik Naučnog odbora StES-a,prorektor za naučno-istraživački rad prof. dr Milan Mataruga je naglasio da se može slobodno može reći da je riječ o skupu kojim, ne samo studenti, nego Univerzitet u cjelini ide u susret nauci.  

Prorektor je zahvalio organizatorima i članovima Naučnog vijeća na uloženom trud i entuzijazmu proteklih mjeseci,  a izlagačima poželio da istraju na putu kojim su krenuli, tim prije jer se radi o putu koji zahtjeva puno truda, ali koji ne donosi značajnu zaradu.„Ne znam da se od nauke iko obogatio, jer nauka traži poseban profil ljudi. Traži poštenog vrijednog, odgovornog, strpljivog čovjeka, čovjeka koji je uvijek na strani istini. Ako sebe prepoznajete  u ovim karakteristikama onda ste dobar kandidat na se nastavite baviti naukom“, istakao je prorektor Mataruga. 
 

Osmi naučno – stručni skup „Studenti u susret nauci“, zvanično je proglasio otvorenim predsjednik Studentskog parlamenta Aleksandar Forca, te istakao da za svoj 40. rođendan, Univerzitet ne može ništa bolje i vrednije poželjeti od omladine koja nastavlja putem svojih profesora, stazama koje su odavno utabane. 

„Ponosni smo što iz godine u godine studenti pokazuju veliki entuzijazma za naučnu misao i što želeda budu nosioci društveno-pokretačkih ideja“, istakao je Forca dodajući da Univerzitet kroz ovaj skup treba da  prepozna studente koji hoće i žele da se bave naukom i da ih zadrži.„Treba da stvorimo sopstveni kadar koji će u budućnosti učiniti  da Republika Srpska  bude bolja i srećnija za sve one koji u njoj žive“, poručio je predsjednik Studentskog parlamenta.

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/12/stes-01.JPG
  • /uploads/attachment/vest/12/stes-02.JPG
  • /uploads/attachment/vest/12/stes-03.JPG
  • /uploads/attachment/vest/12/stes-04.JPG
  • /uploads/attachment/vest/12/stes-05.JPG