Navigacija
Viber X logo

Predavanje prof. Fuskasa na temu „Ranjivost Imperije“ 22.10.2015. godine

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Fakultet političkih nauka Univerziteta u Banjoj Luci organizuje predavanje na temu “Ranjivost Imperije” (eng. Vulnerabilities of Empire), koje će održati profesor Vasilis K. Fuskas sa Univerziteta u Istočnom Londonu. Predavanje će se održati u četvrtak, 22. oktobra 2015. godine na Fakultetu političkih nauka u učionici 201 (prvi sprat) sa početkom u 14 sati. Ulaz je slobodan i otvoren za sve zainteresovane. Predavanje će biti na engleskom jeziku.

profesor Vasilis K.   Fuskas sa Univerziteta u Istočnom Londonu

Vasilis K. Fuskas je profesor na predmetu međunarodne politike i ekonomije na Univerzitetu u Istočnom Londonu. Objavio je niz radova na temu međunarodne politike i ekonomije, koji su prevedeni na više od deset jezika. Osnivač je časopisa “Journal of Balkan and Near Eastern Studies”.

Opis predavanja: Zaboravite globalizaciju. To je stvar prošlosti. Finansijalizacija, kao istorijski proces pokrenut od strane američke Imperije nakon pada Breton-Vudsa u kasnim 1960-im, je ono što je bitno. Ali umjesto ponovnog pokretanja Imperije, finansijalizacija podriva same stubove na kojima američka Imperija počiva od Drugog svjetskog rata. Predavanjem se pojašnjava ranjivost američke Imperije i dugi, produženi proces pomjeranja moći ka globalnom Istoku koji je počeo tokom 1970-ih.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/4613/16-10-1.gif