Navigacija
Viber X logo

Održana konferencija Studentski model Ujedinjenih nacija

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Klub studenata Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Banjoj Luci, u saradnji sa prijateljima i partnerima organizovao je u periodu 22-25. 10.2015. godine drugu po redu konferenciju pod nazivom Studentski model Ujedinjenih nacija – SMUN („Student's Model United Nations“).

Održana konferencija Studentski model Ujedinjenih nacija

Konferencija na kojoj je simuliran rad Savjeta bezbjednosti, Savjeta za ljudska prava i Pres komiteta ove je godine održana u prostorijama Narodne skupštine Republike Srpske i Fakulteta političkih nauka.

Svečana ceremonija otvaranja Studentskog modela Ujedinjenih nacija, upriličena je 22. oktobra na Fakultetu političkih nauka u Banjoj Luci sa početkom u 16:00 časova, a pored učesnika, prisustvovali su joj brojni profesori i studenti Univerziteta u Banjoj Luci.

Održana konferencija Studentski model Ujedinjenih nacija

Učesnike je u ime rektora prof. dr Stanka Stanića pozdravio i poželio im uspješan rad, prorektor za naučno-istraživački rad prof. dr Milan Mataruga.

Konferencija je održana u sklopu obilježavanja 40 godina Univerziteta, a govornici koji su uzeli riječ na ceremoniji otvaranja su istakli da je ovo zaista jedan od značajnijih događaja i da bi primjer i principe organizatora trebali da slijede i mnogi donosioci najvažnijih odluka.

Održana konferencija Studentski model Ujedinjenih nacija

Nakon otvaranja SMUN-a, za učesnike i goste je organizovana i izložba slika, sa motivima iz djela Ive Andrića, koju je pripremila svjetski poznata slikarka iz Poljske, Sylwia Gorak.

Tokom konferencije su učesnici simulacije-studenti i mladi ljudi iz brojnih zemalja, starost između 18 i 35 godina, imali priliku da nauče pravila i procedure rada u tijelima Ujedinjenih nacija, da razviju svoje diplomatske vještine, te shvate koliki uticaj mediji mogu da imaju u procesu kreiranja političkih odluka.

Održana konferencija Studentski model Ujedinjenih nacija

Jedan od ciljeva konferencije bilo je i podsticanje umrežavanja budućih donosilaca odluka, a učesnici skupa su boraveći u Banjoj Luci imali priliku i da se upoznaju sa kulturno-istorijskim znamenitostima grada i sklope nova prijateljstva.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/4636/26-5.gif