Navigacija
Viber X logo

Projekat „Odgovorno istraživanje i inovacije“

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Odgovorno istraživanje i inovacije otvaraju značajne mogućnosti u privredi i nauci i predstavlja šansu za ostvarivanje boljih inovacija i jačanje veza između nauke i društva.

Ovo je jedan od zaključaka 27 radionica održanih u 24 evropske zemlje, koje su okupile 411 učesnika iz redova donosilaca odluka, naučnika, predstavnika privrede i industrije, udruženja građana i obrazovne zajednice, koje su organizovane u okviru projekta „RRI tools“ (Responsible Research and Innovation – RRI).

Pomenuti projekat pokrenut je s idejom da osnaži sve učesnike kako bi dali svoj doprinos odgovornom istraživanju i inovacijama u skladu sa stvarnim potrebama društva.

Prva radionica u Srbiji je održana u Beogradu, u organizaciji Centra za promociju nauke, a prisustvovali su joj predstavnici iz Albanije, Republike Srpske, Crne Gore, Hrvatske i Srbije, među kojima pomoćnik ministra iz Ministarstva nauke Republike Srpske, pomoćnik ministra iz Ministarstva prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije, tim iz Ministarstva nauke Crne Gore, Univerziteta iz Tirane, Rijeke...

Najbitniji zaključci radionica ukazuju da treba ojačati saradnju između svih aktera koji su uključeni u proces naučnog istraživanja i inovacija, omogućiti transparentne procese odlučivanja kroz koje će svi pripadnici društva moći da učestvuju u usmjeravanju procesa istraživanja i inovacija ka stvarnim potrebama društva.

Više o radionicama i projektu RRI možete pročitati u prilogu.

Odgovorno istraživanje i inovacije

Slike

  • /uploads/attachment/vest/4492/WORDLE_RRI-cloud.gif