Navigacija
Viber X logo

Simpozijum "Srbistika i strane filologije" povodom Dana Filološkog fakulteta

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Povodom obilježavanja Dana Filološkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci 25. maja 2015. godine biće održano naučno savjetovanje. Predviđeno je da se razgovara o današnjem statusu i perspektivama srpske i stranih filologija.

Ideja organizatora je da naznačena tema bude sagledana u četiri konteksta: naučnom, obrazovnom, kulturnom i političkom, te da se rezultati savjetovanja saopšte u formi zaključka, namijenjenog akademskoj zajednici i široj javnosti.



Okvirne teme naučnog savjetovanja su sljedeće:
- Srbistika i strane filologije: kontaktne veze, istraživačka prožimanja, prevodi sa stranih jezika na srpski jezik, prevodi srpske literature na strane jezike;
- Srbistika i slavistika;
- Srbistika i nastava/nastavni planovi i programi na fakultetima u Republici Srpskoj, Srbiji i Crnoj Gori;
- Srbistika i srpska nauka o jeziku i književnosti;
- Srbistika i korpus srpske književnosti;
- Srpski jezik između nauke i politike.

Svečano otvaranje savjetovanja i obilježavanje Dana fakulteta predviđeno je za 25. maj u 10.00 časova na Filološkom fakultetu.

Nakon svečanog otvaranja, o pomenutim temama razgovaraće se u okviru dvije sesije.

Prva će trajati od 12.00 do 14.00 časova, a učestvovaće Svetozar Koljević, Petar Milosavljević, Radivoje Konstantinović, Radmilo Marojević, Miloš Kovačević, Milanka Babić, Milosav Tešić, Slobodan Remetić, Veselin Matović, Nenad Krstić, Snežana Milinković i Mato Pižurica. Druga sesija je predviđena od 15.00 do 16.30, a u okviru nje govoriće Branko Letić, Rajko Petrov Nogo, Gojko Đogo, Staniša Tutnjević, Jovan Pejčić, Goran Maksimović, Jovan Delić, Dušan Ivanić, Goran Radonjić, Gorana Raičević i Dragan Stanić. Od 17.00 časova planirana je završna diskusija, donošenje zaključaka i zatvaranje Simpozijuma.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/4228/plakat-2.gif