Navigacija
Viber X logo

Prijem za amabasadore Njemačke i Poljske u Rektoratu Univerzitet u Banjoj Luci

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Rektor Univerzitat u Banjoj Luci prof. dr Stanko Stanić sa saradnicima organizovao je 08. 05 2015. godine prijem za ambasadore Njemačke i Poljske u Bosni i Hercegovini, Nj.E. Kristijana Helbaha (Christian Hellbach) i Nj.E. Andžeja Kravčika (Andrzej Krawczyk).

Prijem za amabasadore Njemačke i Poljske u Rektoratu  Univerzitet u Banjoj  Luci

Prijemu u Rektoratu prisustvovali su i prorektor za međunarodnu saradnju Univerziteta u Banjoj Lucu prof. dr Valerija Šaula i prorektor za naučno-istraživački rad prof. dr Milan Mataruga, te glava urednica „Nezavisnih novina“ Sandra Gojković- Arbutina i novinar ovog lista Dejan Šajinović.

Neposredan povod posjete dvojice ambasadora bila je inicijativa koju je pomenuti dnevni list zajedno sa ambasadama Njemačke i Poljske u BiH nedavno pokrenu, a odnosi se na osnivanje parka mira čije je izgradnja planirana na zelenoj površini uz rijeku Vrbas, pored Pravnog i Mašinskog Fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci.

Inicijativa za osnivanje parka u kome bi prve sadnice zasadili ambasadori u BiH, te najviši predstavnici republičkih i gradskih vlasti, Univerziteta u Banjoj Luci i studenata, naišla je na odobravanje svih pomenutih subjekata, a sastanak u Rektoratu, rektor Stanić je iskoristio da se zahvali inicijatorima i još jednom pozdravi ovu ideju.

Prijem za amabasadore Njemačke i Poljske u Rektoratu  Univerzitet u Banjoj  Luci

Rektor je takođe pozdravio i namjeru dvojice ambasadora da tokom svoje posjete Univerzitetu u Banjoj Luci, a u okviru obilježavanja 9. maja, Dana Evrope i Dana pobjede nad fašizmom, uzmu učešće u debati na temu pomirenja u Evropi.

Tokom prijema u Rektoratu, prorektor za međunarodnu saradnju prof. dr Valerija Šaula upoznala je goste sa plodnom međunarodnom saradnjom Univerziteta u Banjoj Luci sa univerzitetima širom Evrope, ali i svijeta kao i učešću u brojnim projektima koji obezbjeđuju mobilnost i razmjenu studenata i nastavnog osoblja, dok je prorektor Mataruga govorio o međunarodnim projektima u oblasti nauke i istraživanja u kojima Univerzitet u Banjoj Luci, takođe, aktivno učestvuje.

Prijem za amabasadore Njemačke i Poljske u Rektoratu  Univerzitet u Banjoj  Luci

Ambasador Poljske u BiH, g. Kravčik, tokom boravka na Univerzitetu u Banjoj Luci iskoristio je priliku da zvanično uruči donaciju vrijednih knjiga na poljskom jeziku koju je Ambasada Poljske prethodno obezbijedila za Univerzitet. Riječ je o knjigama iz oblasti društvenih i humanističkih nauka koje će svoje mjesto naći na policama fakultetskih biblioteka Univerziteta u Banjoj Luci.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/4181/Ambasadori-mala.gif