Navigacija
Viber X logo

Otvoren XI međunarodni naučno – stručni skup „Savremena teorija i praksa u graditeljstvu“

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

U organizaciji Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, Arhitektonsko-građevinsko - geodetskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, Privredne komore Republike Srpske, Instituta za ispitivanje materijala i konstrukcija Republike Srpske  i Zavoda za izgradnju a.d. Banja Luka,  te pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srpske i Grada Banja Luka, 14. 05. 2015. godine u Banjoj Luci je sa radom počeo XI međunarodni naučno – stručni skupa „Savremena teorija i praksa u graditeljstvu“.

Otvoren XI međunarodni naučno – stručni skup „Savremena teorija i praksa u  graditeljstvu“

Na skupu koji se održava u Administrativnom centru Vlade RS , ove će godine biti prezentovano 60 naučnih i stručnih radova, te promovisane tri knjige istaknutih naučnih radnika iz oblasti graditeljstva.

Naglašavajući da je riječ o tradicionalnom skupu čiji značaj i uticaj iz godine u godinu raste, dekan Arhitektonsko-građevinsko - geodetskog fakulteta Univerziteta u Banja Luci, prof. dr Milenko Stanković, je pojasnio da je ovo jedinstvena prilika da se čuju mišljenja struke i nauke o nekim gorućim pitanjima iz oblasti urbanizma, arhitekture, građevinarstva, geodezije, ali i mašinstva, elektrotehnike i drugih oblasti koje su u tijesnoj vezi sa graditeljstvom. Kako je istakao dekan, namjera je da se kroz izlaganja i diskusije istaknutih stručnjaka pokuša doći do odgovora na pitanja kako što su: kako odgovoriti na izazove koje sa sobom nose klimatski ekstremi i činjenica da se Banja Luka nalazi u devetoj seizmičkoj zoni, kako obnoviti napuštene i zapuštene prostore ili kako postići što veću energetsku efikasnost, odnosno gubitak energije svesti na najmanju moguću mjeru.



Prof. Stanković je, takođe, podsjetio da Univerzitet u Banjoj Luci ove godine obilježava 40 godina svog postojanja i rada, što su godine koje ga svrstavaju u red stasalih i ozbiljnih obrazovnih institucija koje mogu dati značajan doprinos društvu i državi u cjelini , te da je ovaj skup prilika da Arhitektonsko građevinsko-geodetski fakultet Univerziteta u Banjoj Luci da svoj doprinos u tom smislu.

Jasna Brkić, zamjenica gradonačelnika Grada Banje Luke, istakla je da Grad tradicionalno daje podršku organizovanju ovog skupa, a sve u želji da i na ovaj način doprinesu bržem razvoju graditeljstva i da utiču da Banja Luka, u smislu prostorno-planskih i arhitektonsko-građevinskih rješenja, izraste u savremenu urbanu sredinu, uz očuvanje svog identiteta. Ona je dodala da je održavanje ovog skupa značajno za Banju Luku, ali i za širi prostor, i zbog toga što se na ovaj način pruža prilika da struka i nauka odgovori na brojne izazove koje su pred njih postavile prošlogodišnje katastrofalne poplave i klizišta.

Otvarajući zvanično XI međunarodni naučno – stručni skup „Savremena teorija i praksa u graditeljstvu“, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju u Vladi RS, Srebrenka Golić, istakla je da je ovaj skup postao prepoznatljiv prije svega po zavidnom nivou prezentovanih radova i učešćeu velikog broja istaknutih istraživača i stručnjaka raznih specijalnosti iz zemalja u regionu, te da je posebno raduje učešće velikom broja mladih ljudi. Gospođa Golić je podsjetila na veliki značaj građevinarstva za Republiku Srpsku, odnosno za njen bruto društveni proizvoda, ilustrujući to podatkom da je u prvom kvartalu 2015. godine, obim radova iz oblasti građevinarstva veći za 14. 1 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/4202/druga.JPG