Navigacija
Viber X logo

Održana tribina na temu „Vrednovanje i unapređenje nastavnog procesa – šta nam znači mišljenje studenata?“

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

U organizaciji komiteta za osiguranje kvaliteta Univerziteta u Banjoj Luci, 21. maja 2015. godine, održana je prva u nizu planiranih tribina o kvalitetu.

Održana tribina na temu „Vrednovanje i unapređenje nastavnog procesa – šta  nam znači mišljenje studenata?“

Tema prve tribine bila je:„Vrednovanje i unapređenje nastavnog procesa – šta nam znači mišljenje studenata?“, a kako je pojasnio prorektor za nastavu i studentska pitanja i predsjednik pomenutog komiteta prof. dr Simo Jokanović, cilj njenog organizovanja bio je da se kroz diskusiju, odnosno iznošenje ocjena i iskustava studenata i nastavnog kadara, dođe do odgovora da li su pitanja u anketama kroz koje studenti ocjenjuju kvalitet nastavnog procesa dobro oncipirana, odnosno da li su relevantna i svrsishodna i kako odgovore dobijene u tim anketama na najbolji način iskoristiti za unapređenje pomenutog procesa.

Uvodničari na tribini održanoj u amfiteatru Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Banjoj Luci bili su dekan Filozofskog fakulteta, akademik Drago Branković i profesor Elektrotehničkog fakulteta dr Branko Blanuša.

Napominjući da je unapređenje kvaliteta suptilan, kontinuiran i dugoročan proces, akademik Branković je istakao da je Univerzitet u Banjoj Luci kada je riječ o izgradnji sistema kvaliteta trenutno bliži početku nego sredini tog procesa, ali da je opredjeljenost da se treba baviti ovim pitanjem - neupitna. Profesor Branković je istakao da, kada se govori o kvalitetu nastavnog procesa najvažnije znati odgovore na pitanja : zašto se nešto uči tj. koji su ishodi učenja, šta se uči i kako se nešto uči, te je predložio da se organima Univerziteta uputi prijedloga da se napravi kritička ocjena postojećih studijskih programa. Osim toga, dodao je dekan Branković, potrebno je preispitati literaturu iz koje studenti uče, ali i „ući u učionice, a ne samo pregledati papirologiju, ukoliko zaista želi da se ocijeni nastavni proces“.

Održana tribina na temu „Vrednovanje i unapređenje nastavnog procesa – šta  nam znači mišljenje studenata?“

Prof. dr Branko Blanuša je istakao da se često govori o znanjima, vještinama i kompetencijama koje treba da se imaju kada se završi jedan studijski programa, ali se vrlo malo vodi računa o tome da li su to upravo ona znanja, vještine i kompetencije koje trebaju tržištu.

Zato je jako bitno, ukoliko želimo da dođemo do odgovora na to pitanje, odnosno da unapijedimo nastavni proces, da dobijemo povratnu informaciju u tom smislu od bivših studenata, ali i poslodavaca, istakao je profesor Blanuša.

Govoreći ispred Unije studenata RS i Studentskog parlamenta Univerziteta u Banjoj Luci, Neđo Malešević, koji je ujedno i član Komiteta za osiguranje kvaliteta, iznio je neke studentske zahtjeve koji istovremeno mogu poslužiti kao prijedlozi za unapređenje nastavnog procesa, a među njima su: povećavanje broja stalno zaposlenog nastavnog kadra i smanjenje broja gostujućih profesora, veća dostupnost nastavnog osoblja studentima, ograničavanje broj predmeta na kojima jedan nastavnika može da izvodi nastavu, prekidanje prakse uslovljavanja izlaska na ispit kupovinom knjige profesora kod kojeg se polaže, povećanje broj časova praktične nastave, veća podrška naučno - istraživačkom radu studenata i sl.

Održana tribina na temu „Vrednovanje i unapređenje nastavnog procesa – šta  nam znači mišljenje studenata?“

Tokom vrlo kvalitetne diskusije mogli su se čuti i mnogi drugi stavovi i zapažanja učesnika tribine počevši od toga „da je za unapređenje nastavnog procesa neophodno od nadležnog ministarstava zahtijevati povećanje obima ulaganja u visoko obrazovanje“ do toga „da suštinskog unapređenja nastavnog procesa nema sve dok se ne počnu otpuštati profesori i izbacivati studenti sa fakulteta“.

Govoreći o anketama, većina učesnika tribine se složila da treba i dalje da se provode, te da bi rezultati dobijeni kroz ankete mogli i trebali u znatno većoj mjeri da se koriste za unapređenje nastavnog procesa nego što je to do sada bio slučaj, ali i da bi rezultati anketiranja trebali biti javni, a nastavnici koje studenti u više navrata negativno ocijene podložni određenim sankcija.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/4239/Tribina-mala.gif