Navigacija
Viber X logo

Održana debata na temu izgradnje pomirenja u Evropi

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Banjoj Luci 08. maja 2015. godine održana je debata na temu izgradnje pomirenja u Evropi. Uvodničari debate upriličene povodom 9. maja Dana Evrope i Dana pobjede nad fašizmom bili su ambasador Njemačke u Bosni i Hercegovini Nj.E. Kristijan Helbah (Christian Hellbach) i ambasador Poljske u BiH Nj.E. Andžej Kravčik (Andrzej  Krawczyk).

Goste su prethodno u ime Fakulteta političkih nauka i Univerziteta u Banjoj Luci pozdravili mr Đorđe Tomić, odnosno prof. dr Milan Mataruga prorektor za naučno-istraživački rad Univerziteta u Banjoj Luci, podsjećajući na značaj obilježavanja pomenutog datuma i kontinuiranih napora na izgradnji povjerenja i pomirenja na prostoru Evrope.

Održana debata na temu izgradnje pomirenja u Evropi

Kroz izlaganja ambasadora Njemačke i Poljske brojni prisutni studenti i nastavno osoblje, prije svega Fakulteta političkih nauka, ali i drugih fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, imali su priliku da iz prve ruke čuje, na koji način su Njemačka i Poljska gradili pomirenje nakon Drugog svjetskog rata tokom kojeg su nacisti ubili više od šest miliona Poljaka i sa kakvim su se izazovima ove zemlje suočavale na tom putu.

Govoreći o iskustvaima svojih zemalja, ambasadori su podsjetili na dva bitna momenta koji su značajno uticali na pomirenje dvije države čija je prošlost bila opterećena užasima rata: pismo koje su 1965. godine poljski biskupi uputili biskupima u Njemačkoj uz riječi „Praštamo, i tražimo oproštaj“ čineći time neproscjenjivi prvi korak na putu pomirenja Poljaka i Nijemaca, te gest nekadašnjeg kancelara Zapadne Njemačke Vilija Branta koji je prilikom posjete Poljskoj 1970, u znak izvinjenja, kleknuo ispred spomenika Poljacima koji su stradali u Drugom svetskom ratu kao žrtve nacizma.

Održana debata na temu izgradnje pomirenja u Evropi

Da bi se uradilo ovako nešto, i to u momentu kada nije bilo većinske podrške ni od strane većine njihovih sunarodnika, bila je potrebna izuzetna mentalna snaga i društvena hrabrost, a to su osobine koje su i današnje vrijeme neophodne za pomirenje na prostoru Evrope i Balkana, poručili su ambasadori.

Nakon uvodnih izlaganja ambasadora Poljske i Njemačke u debatu su se uključili i studenti i asistenti, postavljajući pitanja i iznoseći svoja zapažanja o pomirenju u Evropi, ali prije svega na prostoru nekadanje bivše Jugoslavije i Bosne i Hercegovine.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/4182/Debata-mala.gif