Navigacija
Viber X logo

Naučni simpozijom povodom Dana Institut za genetičke resurse i Međunarodnog dana očaranosti biljkama

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Organizovanjem prvog naučnog simpozijuma „Očuvanje genetičkih resursa“ u godini kada Univerzitet u Banjoj Luci slavi  40 godina svog postojanja,  Institut za genetičke resurse Univerziteta u Banjoj Luci  obilježio je 18. maja 2015.  šestu godišnjicu svog rada  i Treći međunarodni dan očaranosti biljkama (Fascination of
Plants Day 2015) .




Kako je istaknuto na otvaranju skupa, očuvanje i održivo korišćenje genetičkih resursa  kao dijela ukupne biološke raznovrsnosti, predstavlja važan dio strategije održivosti  i razvoja svakog društva, pa je samim tim,  i uloga  Instituta za genetičke resurse Univerziteta u Banjoj Luci koji je zadužen za realizaciju
„Programa očuvanja biljnih i genetičkih resursa Republike Srpske“, od izuzetne važnosti.

Obraćajući se prisutnima na otvaranju pomenutog skupa, rektor Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Stanko Stanić je istakao da, nakon šest godina postojanja i uspješnog rada Instituta za genetičke resurse, sa sigurnošću može reći da je donošenjem odluke o njegovom osnivanju Univerzitet napravio dobar potez. „Na ovom institutu radi se valjano i odgovorno o čemu svjedoče rezultati istraživačkog i naučnog rada, a naši istraživači koji su angažovani u projektima čiji je nosilac Institut, garancija su njegove uspješnosti i u narednom periodu“, istakao je rektor.



Skup je zvanično otvorio ministar nauke i tehnologije u Vladi RS prof. dr Jasmin Komić, te naglasio da je lijep osjećaj znati da se Univerzitet u Banjoj Luci našao među više stotina institucija u svijetu koje obilježavaju 3. međunarodni dan očaranosti biljkama. „Svaki segment našeg društva treba se uključiti u ovaj proces, jer je to zalog za generacije koje dolaze. To je i razlog zašto Ministarstvo nauke i tehnologije svesrdno podržava pokretanje jedne javne debate na ovu temu“, naglasio je ministar Komić.

Direktor Instituta za genetičke resurse prof. dr Gordana Đurić, zahvalila se na podršci koju su Ministarstvo i Univerzitet pružali Institutu tokom proteklih šest godina, kao i svima onima koji će kroz izlaganja na prvom naučnom simpozijuma „Očuvanje genetičkih resursa“  dati svoj doprinos onome što je tema skupa. Radni dio skupa počeo je upravo izlaganjem profesorice Đurić koja je dala pregled stanja genetičkih resursa u Bosni i Hercegovini i Republici Srpskoj i iznijela prijedloge mjera za njegovo unapređenje, naglasivši još jednom značaj očuvanja genetičkog materijala za buduće generacije, ne samo zbog toga što je to preduslov za zadovoljavanje prehrambenih i zdravstvenih potreba ljudi, nego i očuvanja kulturološkog i istorijskog nasljeđa čovječanstva.

Osim naučnim simpozijumom, Institut za genetičke resurse Univerziteta u Banjoj  Luci  obilježio je šestu godišnjicu svog rada i treći međunarodni dan očaranosti biljkama i izložbom gljiva i biljaka u bašti restorana „Slobodni um“.
jljklj
mbhmhbmbhn 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/4216/Institut-mala.gif