Navigacija
Viber X logo

Počeo naučni skup "Tradicija kao inspiracija"

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

U okviru 16. po redu manifestacije „Dani Vlade S. Miloševića 2015“, na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci 17. aprila 2015. godine otvoren je dvodnevni naučni skup pod nazivom „Tradicija kao inspiracija“. 



Dekan Akademije umjetnosti prof. dr Luka Kecman , pozdravljajući goste i učesnike, izrazio je zadovoljstvo činjenicom da  ovaj naučni skup koji organizuje Akademija umjetnosti UNBL zajedno sa Akademijom nauka i umjetnosti Republike Srpske iz  godine u godinu postaje sve  bogatiji, odnosno da sa konstanto povećava broj učesnika i prijavljenih naučnih radova. Ove godine, kako je istakao dekan, na skupu će biti prezentovan 81 naučni rad iz oblasti muzikologije, etnomuzikologije, muzičke teorije i pedagogije, a učesnici su iz svih zemalja bivše Jugoslavije, te Mađarske i Portugala.

   

Prisutne je, na otvaranju naučnog skupa pozdravila i Biljana Vojvodić, pomoćnica ministra nauke i tehnologije u Vladi RS, te istakla da je, „imajući u vidu  da je fokus ovog naučnog skupa na tradiciji, ovo još jedan način da damo doprinos očuvanju svog identiteta, odnosno da zadržavajući ono što nam je suštinsko kao narodu, budemo dio promjena koje nas svakodnevno prate“. Gđa Vojvodić je, takođe, zahvalila organizatoru „Dana Vlade S. Miloševića“, Akademiji umjetnosti, što je i ove godine omogućio svim ljubiteljima kulture da više od mjesec dana, koliko traje ova manifestacija, uživaju u istinskim kulturnim sadržajima, u velikom broju koncerata klasične i tradicionalne muzike, raznim drugim scenskim programima i izložbama.

U ime suorganizatora Naučnog skupa „Tradicija kao ispiracija“, Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske, prisutnima se obratio akademik Vitomir Popović, dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci ističući da su život i djelo Vlade S. Miloševića nepresušna inspiracija i nadahnuće  za mlade umjetnike i naučne radnike, te da ovaj naučni skup  nije samo puko sjećanje na akademika Miloševića već da je to doprinos kulturi i napretku građana i institucija Republike Srpske. 

 

Da je doprinos akademika Vlade S. Miloševića u oblasti muzikologije, etnomuzikologije, muzičke teorije i pedagogije izuzetan, složio se u svom obraćanju i rektor Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Stanko Stanić. Rektor Stanić je istakao da bi bez akademika Miloševića značajan dio  izvornog narodnog stvaralaštva ljudi sa ovog prostora  bio zaboravljen, te  da je on i te kako zadužio naš narod , ali i Akademiju umjetnosti, a da Akademija, organizujuću iz godine u godinu manifestaciju inspirisanu i posvećenu njegovom stvaralaštvu, vraća bar dio tog duga.



Nakon pozdravnih obraćanja, uslijedio je radni dio naučnog skupa, koji je počeo promocijom Zbornika radova “ Tradicija kao inspiracija“ sa prošlogodišnjeg naučnog skupa. Zbornik je prezentovala  dr Sonja Marinković, nakon čega je uslijedilo plenarno predavanje dr Ivana Čavlovića sa Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/4135/AU-mala.gif