Navigacija
Viber X logo

Prijem za delegaciju oficira nekadašnjeg ŠCOMJ „Petar Drapšin“

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Povodom obilježavanja Dana Školskog centra oklopnih i mehanizovanih jedinica "Petar Drapšin", rektor univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Stanko Stanić primio je 26. marta 2015. godine delegaciju bivših oficira pomenutog centra čiji prostor danas koristi Univerzitet u Banjoj Luci.

Prijem za delegaciju oficira nekadašnjeg ŠCOMJ „Petar Drapšin“

Gosti su upoznali rektora sa aktivnostima na obilježavanju godišnjice ŠCOMJ , kao i sa onim koje preduzimaju tokom godine s ciljem da se očuva uspomena na sedam decenija dugu istoriju Centra, čiji su oficiri i pitomci , između ostalog, dali izuzetan doprinos u odbrani Republike Srpske u protekom ratu.

Na sastanku je razgovarano i o planovima, a jedan od njih odnosi se na proširenje postojeće Spomen sobe koja je smještan na prostoru Univerzitetskog grada i stvaranje pretpostavki da ona bude češće otvorena za sve one koji je žele posjetiti. Takođe, bilo je riječi o spomen kapeli čija je gradnja predviđena novim regulacionim planom

Prijem za delegaciju oficira nekadašnjeg ŠCOMJ „Petar Drapšin“

Uz napomenu da on lično, i Univerzitet u cjelini, izuzetno poštuje profesionalni i ljudski doprinos koji su dali oficiri i pitomci Školskog centra oklopnih i mehanizovanih jedinica tokom posljednjeg rata, ali i u godinama koje su mu prethodile, rektor Staniće je istakao da će Univerzitet i ubuduće podržavati sve njihove aktivnosti usmjerene ka očuvanju sjećanja na ŠCOMJ.

U sklopu obilježavanja godišnjice Centra koji je osnivan 26. marta 1944, a u Banju Luku je prešao iz Bele Crkve 1948. godine, delegacija oficira ŠCPMJ je nakon prijema u Rektoratu, obišla pomenutu spomen sobu, te položila vijence na biste narodnih heroja: Dr Mladena Stojanovića i generala Petra Drapšina po kome je Centar i dobio ime, a koje se takođe nalaze u kampusu Univerziteta u Banjoj Luci.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/4087/Oficiri_mala.gif