Navigacija
Viber X logo

Predstavljen zvanični program manifestacije „Dani Vlade S. Miloševića 2015“

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci danas je predstavljen zvanični program 16. po redu manifestacije „Dani Vlade S. Miloševića“ koju Akademija tradicionalno organizuje u saradnji sa Muzikološkim društvom Republike Srpske.

Predstavljen zvanični program manifestacije „Dani Vlade S. Miloševića 2015“

Kako je na konferenciji za štampu organizovanoj tim povodom pojasnio dekan Akademije prof . dr Luka Kecman, manifestacija „Dani Vlade S. Miloševića 2015“, počeće 1. aprila, uređenjem groba čuvenog kompozitora, etnomuzikologa pedagoga, na groblju Sveti Pantelija u Banjoj Luci, a trajaće do 08. maja kada će u Domu omladine biti održana projekcija filmova studenata prve godine Akademije umjetnosti, urađenih u okviru Tempus projekta „Studentska audio video produkcija“.

Tokom nešto više od mjesec dana trajanja manifestacije biće prezentovano 25 različitih programskih sadržaja (koncerata, naučnih skupova, radionica, izložbi, filmskih projekcija...), o kojima su osim dekana, na konferenciji za štampu, govorili prodekan Akademije umjetnosti docent Sanda Dodik, profesor Timea Hotić, te profesor i predsjednik Muzikološkog društva RS Saša Pavlović.

Među brojnim sadržajima organizatori su izdvojili naučni skup koji će biti održan 17. i 18. aprila, a koji Akademija ove godine organizuje po 15. put. Na skupu će biti prezentovan 81 naučni rad iz oblasti muzikologije, etnomuzikologije, muzičke teorije i pedagogije (od kojih je prvih pet posvećeno isključivo stvaralaštvu Vlade S. Miloševića), a učesnici dolaze sa prostora svih zemalja bivše Jugoslavije, te Mađarske i Portugala.

Predstavljen zvanični program manifestacije „Dani Vlade S. Miloševića 2015“

Tokom Manifestacije biće održano 14 koncerata na kojima će se predstaviti profesori i studenti Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci, ali i kolege sa drugih akademija u regioni sa kojima AUBL sarađuje. Interesantno je da će koncerti biti praćeni radionicama koje će držati istaknuti umjetnici.

Takođe, ove će godine po prvi put biti održano „Veče Vlade S. Miloševića“ tokom kojeg će kroz izvođenje dječijeg hora Muzičke škole „Vlado Milošević“ Banja Luka, Ženskog kamernog hora „Banjalučanke“ i Mješovitog hora Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci biti prezentovan dio bogatog i denekle zaboravljenog vokalnog opusa ovog muzičkog stvaraoca. Tokom večeri premijerno će biti izvedeno sedam njegovih kompozicija, a biće to prilika i za osvrt na život, odnosno biografiju Vlade S. Miloševića.

„Veče Vlade S. Miloševića“ održaće se u Koncertnoj dvorani Banskog dvora 21. aprila, a ljubitelji umjetnosti imaće priliku da tokom trajanja manifestacije uživaju i u brojnim drugim sadržajima kao što su: „Veče barokne muzike“ (Banski dvor, 24. april), program „Tradicija na sceni“ (Dječije pozorište RS, 29. april), Koncert studenata  Akademije umjetnosti (Banski dvor, 04. maj) i brojni dugi.

Kako su naveli organizatori, od ove godine na RTRS-u, koji je medijski pokrovitelj manifestacije, biće emitovana Hronika „Dana Vlade S. Miloševića“ koju će raditi kreativni tim Studentskog multimedijalnog centra Akademije umjetnosti na čelu sa rediteljem Igorom Tešićem, tako da će svi oni koji ne budu u prilici da prisustvuju koncertima i ostalim programskim sadržajima, moći na ovaj način da prate sve što se dešava tokom Manifestacije.

Kompletan program Manifestacije „Dana Vlade S. Miloševića 2015“ nalazi se u prilogu.

ZVANIČNI PROGRAM MANIFESTACIJE DANI VLADE S. MILOŠEVIĆA 2015.


 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/4100/VM-mala.gif