Navigacija
Viber X logo

Odbranjen prvi master rad uz učešće predstavnika evropske istraživačke institucije u komisiji

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Student II ciklusu studija na Mašinskom fakultet Univerziteta u Banjoj Luci Duško Ružičić, 06. marta 2015.godine ,uspješno je odbranio završni rad pred komisijom u čijem je sastavu, po prvi put na Univerzitetu u Banjoj Luci, bio predstavnik jedne evropske istraživačke institucije.

Odbranjen prvi master rad uz učešće predstavnika evropske istraživačke  institucije u komisiji

Riječ je direktoru istraživačkog instituta PPM AS iz Trondhajma, u Norveškoj, prof. dr Trigveu Tomesenu ( Trygve Thomessen), koji je ujedno gostujući profesor na Narvik univerzitetu, Norveška (Narvik University) i na univerzitetima u Mađarskoj i Japanu, a osim njega u Komisiji za pregled i odbranu završnog rada pod nazivom “Projektovanje robotizovane proizvodne ćelije na bazi CNC mašine za sječenje plazmom” bili su prof. dr Simo Jokanović (mentor), prof. dr Mihajlo Stojčić, i doc. dr Đorđe Čiča.

Odbranjen prvi master rad uz učešće predstavnika evropske istraživačke  institucije u komisiji  Odbranjen prvi master rad uz učešće predstavnika evropske istraživačke  institucije u komisiji

Interesantno je da je kandidat istraživanja vezana za master rad radio u pomenutom institutu PPM AS iz Norveške gdje je boravio četiri mjeseca u okviru projekta iz oblasti robotske tehnologije pod skraćenim nazivom BANOROB, finansiranog od Vlade Kraljevine Norveške, a u kojem je Univerzitetu u Banjoj Luci jedan od partnera.

Rad je rađen za potrebe “Fabrike vijaka“ d.o.o. iz Mrkonjić grada gdje je kandidat trenutno zaposlen, a odnosi se na primjenu modernih informaciono-komunikacionih tehnologija u savremenoj industrijskoj proizvodnji. Kako je istakao profesor Jokanović, u radu su objedinjene teoretske osnove savremene proizvodnje bazirane na primjeni ICT tehnologija visokog nivoa i na konkretnim primjerima prikazana njihova primjena u praksi, odnosno uspješno riješen jedan konkretan industrijski zadatak.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/4032/MF.gif