Navigacija
Viber X logo

Amabasador Francuske u BiH Kler Bodoni posjetila Univerzitet u Banjoj Luci

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Ambasador Republike Francuske u Bosni i Hercegovini Nj.E. gđa Kler Bodoni (Claire Bodonyi) boravila je 26. marta 2015. godine u posjeti Univerzitetu u Banjoj Luci, te tom prilikom na Fakultetu političkih nauka UNBL studentima održala predavanje na temu „21. međunarodna konferencija 'Pariz Klima 2015' - Koji su ulozi za planetu?“.

Amabasador Francuske u BiH Kler Bodoni posjetila Univerzitet u Banjoj Luci

Nakon predavanja, Nj.E. gđu Bodoni u prvu zvanični posjetu Univerzitetu od kada je preuzela dužnost ambasadora, primio je rektor prof dr. Stanko Stanić i prorektorica za međunarodnu saradnju prof. dr Valerija Šaula.

Na sastanku u Rektoratu razgovarano je izučavanju francuskog jezika na Univerzitetu, o saradnji UNBL sa univerzitetima u Francuskoj i Francuskom ambasadom, uključivanju Univerziteta u Banjoj Luci u Univerzitetsku agenciju za frankofoniju, te drugim temama od zajedničkog interesa.

Rektor i prorektorica su upoznali gošću da se francuski jezik na Univerzitetu izučava na istoimenom studijskom programu na Filološkom fakultetu, ali i da je mnogo veći broj frankofona na Univerzitetu nego što je studenata na ovom studijskom programu, što je pokazalo i nedavno istraživanje rađeno za potrebe pripreme aplikacije za članstvo Univerziteta u Banjoj Luci u pomenutoj Agenciji.

Uz konstataciju da je nezadovoljavajuća prisutnost francuskog jezika u BiH posljedica toga što je nedovoljno zastupljen u srednjim i osnovnim školama, rektor je istakao da je uvođenjem studijskog programa za francuski jezik na UNBL napravljen prvi korak ka promjeni postojeće situacije, jer će se školovanjem nastavnog kadra otvoriti mogućnosti da ovaj jezik ponovo bude vraćen u škole.

Amabasador Francuske u BiH Kler Bodoni posjetila Univerzitet u Banjoj Luci

Prorektorica Šaula je dodala da se na Univerzitetu provode konstantne aktivnosti na promociji francuskog jezika i kulture , o čemu, između ostalog, svjedoče i Dani frankofonije, ali i da francuska vlada kroz razne programe stipendiranja pruža priliku ovdašnjim studentima i akademskom kadru da uči i usavršava francuski jezik. Zahvaljujući upravo ovoj podršci dosta mladih asistenata i profesora sa studijskog programa francuski jezik na Filološkom fakultetu provelo je jedan dio svog školovanja u Francuskoj, istakla je prorektorica dodajući da je Univerzitet Poatje sa kojim UNBL odranije ima uspješnu saradnju , izrazio želju da u okviru programa Erasmus plus sa našim univerzitetom potpiše ugovor koji će omogućiti razmjenu akademskog kadra, a potom i studenata.

Ambasador Francuske gđa. Bodoni se zahvalila na aktivnostima koje se na Univerzitetu provode u cilju promocije francuskog jezika, te istakla da korist od njegovog izučavanja neće imati samo budući nastavnici nego svi oni koji na putu BiH ka Evropskoj uniji traže neke nove poslovne prilike, imajući u vidu da je francuski jezik jedan od tri radna jezika u EU.

Ona je, takođe, pozdravila opredijeljenost Univerziteta da se uključi u Univerzitetsku agenciju za frankofoniju, budući da članstvo u ovoj mreži otvara brojne mogućnosti saradnje, stipendiranja, učestvovanja u istraživačkim projektima i slično.

Gđa Bodoni je informisala domaćine da je Ambasada francuske pokrenula jedan naučno-istraživački pilot projekat na Univerzitetu u Sarajevu, te je dodala da postoji mogućnost realizovanja ovakvog projekta i na Univerzitetu u Banjoj Luci. Rektor Stanić je istakao da će Univerzitet sa zadovoljstvom prihvatiti taj vid saradnje, te da službe Univerziteta stoje na raspolaganjuAmbasadi kada je riječ o njenoj konkretizaciji.

Na sastanku je obostrano izraženo očekivanje da je ova posjeta prva u nizu sličnih na kojima će biti dogovarani konkretni projekti i aktivnosti, te da će Nj.E. gđa Kler Bodoni nastaviti i sa praksom držanja predavanja na aktuelne teme studentima Univerziteta u Banjoj Luci.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/4089/Ambasadorka-mala-1.gif