Navigacija
Viber X logo

U Sloveniji održana Generalna skupština mreže univerziteta EMUNI

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

U Portorožu (Republika Slovenija) od 11-13.02.2015. godine održan je niz manifestacija u kojima su učestvovali partneri koji čine mrežu univerziteta pod nazivom EMUNI (Euro-Mediterranean University).


U Sloveniji održana Generalna skupština mreže univerziteta EMUNI

Ova mrežu trenutno čini 111 univerziteta, instituta, centara i međunarodnih vladinih i nevladinih organizacija Evro-mediteranske regije. Univerzitet u Banjoj Luci je član mreže od 2011. godine. Više podataka o članicama, strukturi i aktivnostima EMUNI vidjeti na www.emuni.si

Na sastanku Generalne skupštine EMUNI, održanom 11.02.215. godine u Portorožu, 
verifikovano je članstvo novih partnera, usvojen izvještaj o aktivnostima za prethodnu godinu i usvojene izmjene Statuta. Ovim izmjenama je uspostavljen efikasniji sistem funkcionisanja nadležnih organa EMUNI: Upravnog odbora, Senata i predsjednika.

Nakon završetka rada Generalne skupštine, u zgradi pozorišta Tartini u Piranu je otvorena godišnja međunarodna konferencija EMUNI pod naslovom „Naučna diplomatija“, koja je nakon pozdravnih riječi ministra inostranih poslova Republike Slovenije g. Karla Erjavca, zamjenice gradonačelnika Pirana g-đe Meire Hot i uvodnih izlaganja, nastavila rad 12.02. 2015. godine u Portorožu.




Konferenciju je pratilo oko 150 učesnika iz 35 različitih država. Tokom rada u tri različita panela, konferencija se bavila pitanjima budućnosti saradnje u Evro-mediteranskoj regiji u svjetlu političke nestabilnosti i ekonomske neizvjesnosti regiona, naučnom diplomatijom kao oruđem interkulturalnog dijaloga i efikasnog parnterstva, te projektima dijaloga u oblasti nauke i inovacija na Bliskom Istoku.

U petak 13.02. 2105. godine održan je sastanak na kojem je predstavljen od EU odobreni projekat iz programa Horizont 2020 pod skraćenim nazivom MERID (Middle East Research and Innovation Dialogue), koji koordiniše EMUNI, a provodi ga 12 partnera iz Evrope i Bliskog Istoka.



U navedenim aktivnostima, u ime Univerziteta u Banjoj Luci, prisustvovali su prorektori prof. dr Valerija Šaula i prof. dr Draško Marinković.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/3988/EMUNIfoto-mala.png