Navigacija
Viber X logo

Posjeta profesora sa Univerziteta Buskerud i Vestfold iz Norveške

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

U okviru aktivnosti na pripremi ovogodišnje Ljetne škole iz oblasti međunarodne zaštite ljudskih prava i društvenog preduzetništva, prof. dr Lars Peter Soltved (Lars Petter Soltvedt), sa Univerziteta Buskerud i Vestfold (Norveška), posjetio je 25.02.2015. godine Univerzitet u Banjoj Luci.



Uglednom gostu iz Norveške dobrodošlicu je poželjela i ukratko predstavila Univerzitet u Banjoj Luci prof. dr Valerija Šaula, prorektor za međunarodnu saradnju. Nakon toga je razgovarano o mogućnostima učešća studenata i akademskog osoblja Univerziteta u Banjoj Luci u ovogodišnjoj Ljetnoj školi koju navedeni norveški univerzitet, već treću godinu realizuje u saradnji sa Univerzitetom „Džemal Bijedić“ iz Mostara.

Imajući u vidu sadržinu nastavne materije koja je obuhvaćena programom Ljetne škole, u radnom sastanku i razgovoru sa profesorom Soltvedom učestvovali su i koordinatori za međunarodnu saradnju Pravnog, Ekonomskog i Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Banjoj Luci: mr Stojana Kopanja, mr Tajana Serdar i mr Đorđe Tomić, te stručni saradnik za međunarodnu saradnju u Rektoratu Jelena Rožić.

Osim pitanja vezanih za Ljetnu školu, tokom sastanka je razgovarano i o internim kapacitetima Univerziteta u Banjoj Luci za učešće u prijavi projekta kreditne mobilnosti u okviru programa Erasmus + sa norveškim partnerom, kao i o drugim mogućnostima bilateralne saradnje u narednim godinama.

Domaćini su profesora Soltveda upoznali sa aktivnostima pojedinih fakulteta u oblasti međunarodne saradnje, a posebno onih koji su vezani za saradnju sa Vladom Kraljevine Norveške (projekti iz programa HERD), ambasadom Norveške u Bosni i Hercegovini, te drugim norveškim visokoškolskim ustanovama iz ove zemlje.

Više informacija o Ljetnoj školi vidjeti na hbv.no/mostar

Više informacija o Univerzitetu Buskerud i Vestfold vidjeti na www.hbv.no

Slike

  • /uploads/attachment/vest/4018/Buskreud-mala.gif