Navigacija
Viber X logo

Održan sastanak dekana državnih pravnih fakulteta iz Republike Srpske i Srbije

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Na Pravnom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci 05. februara je održana sastanak dekana državnih pravnih fakulteta iz Republike Srpske i Republike Srbije, koji su se okupili na poziv dekana akademika prof. dr Vitomira Popovića, a povodom obilježavanja četiri decenije postojanja ove visokoškolske ustanove.

Održan sastanak dekana državnih pravnih fakulteta iz Republike Srpske i  Srbije

Pozdravljajući ugledne goste sa pravnih fakulteta univerziteta u Beogradu, Kragujevcu, Nišu, Novom Sadu, Kosovskoj Mitrovici i Istočnom Sarajevu, dekan Popović je izrazio zadovoljstvo što je domaćin jednog ovakvog skupa, te istakao da je ovaj sastanak prilika da se dugogodišnja uspješna saradnja koja je često bila krunisana raznim sporazumima i ugovorima, podigne na jedan viši nivo, a sve u cilju jačanja i osposobljavanja kadrova iz oblasti prava na pravnim fakultetima u Srbiji i Republici Srpskoj.

Osim gostiju sa pomenutih univerziteta i rukovodstva Pravnog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, sastanku je prisustvovao i rektor Univerziteta prof. dr Stanko Stanić i prorektorica za međunarodnu saradnju prof. dr Valerija Šaula.

Održan sastanak dekana državnih pravnih fakulteta iz Republike Srpske i  Srbije

Izražavajući zadovoljstvo što je u prilici da goste pozdravi u ime akademske zajednice Univerzitet u Banjoj Luci, rektor je podsjetio na izuzetno dobru saradnju pravnih fakulteta sa kojih dolaze i Pravnog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci. Rektor je posebno naglasio da bez podrške pravnih i drugih fakulteta univerziteta u Srbiji, Univerzitet u Banjoj Luci ne bi mogao da opstane tokom ratnog perioda, zbog čega im duguje ogromnu zahvalnost.

Saradnja je nastavljena i u poslijeratnom vremenu, a ono što je najbitnije jeste da nije riječ o saradnji „na papiru“, nego o onoj stvarnoj, istakao je rektor.

Upravo je unapređenje te saradnje, tačnije konkretizacija novih oblika saradnje državnih pravnih fakulteta Republike Srpske i Republike Srbije u svjetlu Sporazuma o specijalnim i paralenim vezama bila je jedna od tema sastanka na Pravnom fakultetu.

Takođe, razgovarano je i o uočenim problemima u realizaciji Bolonjskog procesa i načinima njihovog otklanjanja u cilju povećanja kvaliteta obrazovanja.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/3944/Pravo-mala1.png