Navigacija
Viber X logo

Delegacija Privredne komore Republike Austrije posjetila Univerzitet u Banjoj Luci

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

U okviru svoje posjete Republici Srpskoj, delegacija Privredne komore Republike Austrije, boravila je 21. januara 2015. godine na Univerzitetu u Banjoj Luci.

Delegacija Privredne komore Republike Austrije posjetila Univerzitet u Banjoj  Luci

Delegaciju, koju su činili prof. dr Michael Landertshammer, šef Odjeljenja za obrazovne programe Austrijske privredne komore i šef Instituta za ekonomski razvoj (WIFI Austria/International), te Svjetlana Stojšić, regionalni menadžer WIFI International za BiH, Hrvatsku i Srbiju, primili su prorektor za naučnostraživački rad Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Milan Mataruga i rukovodilaca Univerzitetskog preduzetničkog centra Mario Milanović.

Sastanku je prisustvovao i prof. dr Jovo Ataljević, rukovodilaca katedre Poslovna ekonomija i menadžment na Ekonomskom fakultetu univerziteta u Banjoj Luci, Mladen Filipović , šef Predstavništva Republike Srpske u Austriji, kao i Bojan Ćudić iz Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća RS (RARS).

Delegacija Privredne komore Republike Austrije posjetila Univerzitet u Banjoj  Luci

Nakon kratkog uvodnog upoznavanja sa „ličnom kartom“, ulogom i projektima koje realizuju insitucije sa kojih dolaze, učesnici sastanka razmijenili su iskustva o načinu funkcionisanja saradnja akademskog i profesionalnog sektora u Austriji, odnosno u Republici Srpskoj, te je istaknut značaj postojanja transfera znanja tehnologija i inovacija na relaciji akademska zajednica- privreda.

Gospodin Landertshammer je posebno istakao pozitivna iskustva tzv. dualnog sistema obrazovanja koji se pokazao vrlo uspješnim za privredu Austrije, jer je kroz pružanje šanse mladim ljudima da stiču profesionalna znanja i vještine u prevedenim subjektima, ostvarena korist, ne samo za preduzeća i one koji se školuju, već i za državu u cjelini.

Delegacija Privredne komore Republike Austrije posjetila Univerzitet u Banjoj  Luci

Pojašnjavajući ulogu WIFI International, gost iz Austrije je istakao da je fokus ovog instituta na profesionalnoj edukaciji i povezivanju akademskog i profesionalnog svijeta, te da je to prostor u kome bi se mogla ostvariti i saradnja sa Univerzitetom u Banjoj Luci za šta su interes iskazali svi učesnici sastanka, uz napomenu da bi eventualni zajednički projekti naknadno bili definisani.

Tokom sastanka, prof. Ateljević je upoznao goste da će u oktobru 2015. godine u Gracu biti održana Međunarodna naučna konferencija REDETE 2015, posvećana istraživanju ekonomskog razvoja u tranzicionim ekonomijama, koju po četvrti put organizuje Ekonomski fakultet Univerziteta u Banjoj Luci, te je razgovarano i o mogućnostima uspostavljanja partenrskih odnosa sa nekom od astrijskih institucija u cilju realizacije ove značajne konferencije.

U okviru svoje posjete Republici Srpskoj delegacija Privredne komore Austrije je prethodno posjetila više republičkih institucija: Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske, Ministarstvo nauke i tehnologije RS i Privrednu komoru RS, a sve u cilju razmjene iskustava i uspostavljanja saradnje, kao i pripreme planiranih privrednih foruma za firme iz Republike Srspke u Austriji i njihove prethodne obuke koju bi organizovao WIFI uz podršku Predstavništva RS u Austriji.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/3907/Austrijanci-mala.png