Navigacija
Viber X logo

Održan sastanak predstavnika studentskih organizacija i Ministarstva prosvjete i kulture RS

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Pomoćnik ministra za visoko obrazovanje Radmila Pejić i načelnik Odjeljenja za studentski standard Tanja Đaković organizovale su 1. decembra sastanak sa predstavnicima Unije studenata Republike Srpske, dva studentska parlamenta te drugih studentskih organizacija iz Srpske, na kojem su razmatrana otvorena pitanja iz oblasti studentskog standarda. Jedna od tema sastanka bila je i predstojeća aktivnost na izradi Strategije razvoja obrazovanja Republike Srpske 2015-2020. godine.

Održan sastanak predstavnika studentskih organizacija i Ministarstva  prosvjete i kulture RS

Studenti su tom prilikom iznijeli određene primjedbe na funkcionisanje i rad Studentske zadruge koja postoji i djeluje u sastavu Studentskog centra „Nikola Tesla“ u Banjoj Luci. Ključni problem, kako je rečeno, predstavlja otežano funkcionisanje studentske zadruge zbog velikih izdvajanja za poreze i doprinose, tako da jako mali broj studenata ima mogućnost da radi za vrijeme studiranja.

Predstavnici Unije studenata Republike Srpske, kao i dva studentska parlamenta zatražili su da se urade izmjene postojećih zakonskih rješenja kako bi se otklonile poteškoće sa kojima se trenutno suočavaju. Prije svega, potrebno je donijeti novi Zakon o omladinskim zadrugama, budući da je postojeći usvojen još 1996. godine i od tada nije mijenjan.

Takođe, konstatovano je da bi u rješavanje pitanja u vezi sa funkcionisanjem studentske zadruge trebalo uključiti, pored Ministarstva prosvjete i kulture i Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite, u čijoj nadležnosti je rješavanje pitanja rada izvan radnog odnosa, te Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite kako bi se riješilo pitanje zdravstvenog osiguranja studenata. Zaključeno je da je funkcionisanje i rad studentske zadruge veoma kompleksno pitanje, koje je zbog izuzetne važnosti za studentsku populaciju neophodno rješavati u narednom periodu.

Kad je riječ o izradi Strategije razvoja obrazovanja Republike Srpske 2015-2020. godine, predstavnici Ministarstva prosvjete i kulture upoznali su studente sa aktivnostima koje su već započete te zatražili od predstavnika studentskih organizacija da predlože svoje predstavnike koji će aktivno učestvovati u timu za izradu ovog strateškog dokumenta.

Na sastanku je bilo riječi i o potrebi izmjene postojećeg Zakona o studentskom standardu, kao i o donošenju zakona o studentskom organizovanju, koji bi potpuno regulisao ovu oblast, odnosno, osnivanje, položaj, djelatnost, organizovanje i način finansiranja, studentski izbori te druga pitanja u vezi sa djelovanjem studentskih organizacija.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/3785/Sastanak-sa-studentima-mala.png