Navigacija
Viber X logo

Arhitektonsko-građevinsko-geodetski fakultet svečano obilježio 18 godina uspješnog rada

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Arhitektonsko-građevinsko-geodetski fakultet Univerziteta u Banjoj Luci 12.12.2014. godine svečano je obilježio 18 godina uspješnog rada.



Na svečanosti upriličenoj u amfiteatru Pravnog fakulteta, prisutnim gostima, osoblju fakulteta i Univerziteta, kao i novopečenim diplomiranim inženjerima, masterima i magistrima kojima su ovom prilikom urečene diplome, pozdravnim govorom obratio se dekan AGGF-a prof. dr Milenko Stanković.

Podsjećajući da je tokom preteklih 18 godina na Fakultetu diplomiralo 1250 studenata koji su dali značajan graditeljski doprinos svojoj zajednici, dekan je naglasio da Fakultet iz godine u godinu radi na unapređenju nastavnog procesa , a prateći savremena kretanja i potrebe u društvu i na licenciranju novih studijskih programa.



Dekana je podsjetio i na bogatu naučnu i izdavačku djelatnost Fakulteta, naglašavajući da je u prethodnoj akademskoj godini izdato više monografija i zbornika radova, te u saradnji sa domaćim i međunarodnim institucijama realizovano više projekat.

Jedna od njih, naglasio je dekan, posebno je značajan a riječ je o međunarodnom naučno-istraživačkom projektu BrownInfo koji je AGGF realizovao u saradnji sa partnerima iz 12 evropskih zemalja. Projekat je rezultirao izradom metodologije za uspostavljanje interaktivne baze podataka zapuštenih i neiskorišćenih prostora koja je prezentovana kroz naučnu monografiju, priručnik, zbornik radova sa konferencije i pilot projekat baze podataka Poslovne zone Banja Luka - bivšeg industrijskog kompleksa Incel.



Aktivnosti na ovom projektu najbolje odslikavaju opredijeljenost fakulteta da ne njeguje nauku radi nauke, nego nauku koja će biti primjenjiva, i u funkciji zajednice, istakao je dekan Stanković, te dodao da Fakultet, isto tako, njeguje višegodišnju uspješnu saradnju sa stranim fakultetima i univerzitetima.

U ime Univerziteta čestitke Fakultetu povodom 18. rođendana, a diplomiranim inženjerima, magistrima i masterima povodom sticanja diploma, uputio je prorektor prof. dr Milan Mataruga, ističući da dekanova prezentacija ostvarenih rezultata u prošloj, ali i svih prethodnih godina najbolje ilustruje da je riječ o fakultetu u kome se umjetnost, nauka, istraživanje , inovacije , pa i preduzetništvo spajaju u jednu cjelinu, te da arhitektura, građevina i geodezija na ovom Fakultetu čine jedinstvenu porodicu nastavnika i saradnika koja zajedno sa studentima rade za opštu dobrobit.

     

Prorektor je istakao da postignuti rezultati istovremeno povlače sa sobom i nova očekivanja od Fakuleta , odnosno realizaciju novih projekata kada je riječ o izradnji objekata i uređenju prostora u kome živimo i radimo, uz istovremeno očuvanje urbanih površina i efikasno korištenje energije.

Čestitajući novopečenim diplomcima, prorektor Mataruga je istakao da je siguran da su oni školujući se na ovom Fakultetu stekli dovoljno znanja, ali da se od njih očekuje da to znanje nadograđuju i u praksi provjeravaju, između ostalog i kroz nastavak saradnje sa nastavnicima i saradnicima matičnog fakulteta.



U nastavku svečanosti dekan Stanković je uručio priznanja najboljim studentima u školskoj 2013/2014 godini na sva tri studijska programa: Aleksandru Vujiću, Bojanu Zelenkoviću i Gordani Jakovljević. Priznanja su uručena i studentima zaslužnim za predstavljanje i afirmaciju Fakulteta:Ani Ković, Borivoju Obradoviću, Mladenu Amoviću, Filipu Markoviću i Saši Tataru, kao i predstavnicima firmi i profesorima koji su takođe nesebično pomagali ovoj visokoškolskoj instituciji.

Obilježavanje 18. rođendana AGGF-a završeno je svečanom dodjelom diploma diplomiranim inženjerima, masterima i magistrima.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/3821/agf.gif