Navigacija
Viber X logo

Završna radionica u okviru BANOROB projekta na Mašinskom fakultetu

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci , 20. novembra 2014. godine održana je završna radionica u okviru međunarodnog projekta iz oblasti robotske tehnologije pod nazivom BANOROB (Bosnian-Norwegian research based innovation for development of new, environmental friendly, competitive robot technology for selected target groups).



Riječ je o projektu koji se uz finansijsku podršku Ministarstva inostranih poslova Kraljevine Norveške, provodi na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci od januara 2012. godine, a u partnerstvu sa norveškim Univerzitetskim koledžom iz Narvika, Univerzitetom za nauku i tehnologiju iz Trondhajma, norveškom kompanijom PPM AS, te Inovacionim centrom Banja luka (ICBL), i u saradnji sa više kompanija iz Republike Srpske.

Otvarajući radionicu, prorektorica za međunarodnu saradnju Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Valerija Šaula, je iskoristila priliku da se zahvali partnerima iz Norveške što su u Univerzitetu u Banjoj Luci, odnosno našem Mašinskom fakultetu prepoznali kredibilnog partnera, a potom tokom realizacije projekta pružili svesrdnu pomoć menadžmentu, nastavnom kadru i studentima Univerziteta u Banjoj Luci, dajući im time priliku da maksimalno iskažu svoje profesionalne kvalitete.



Prorektorica je istakla da je uključivanje u ovaj projekat bila velika čast, ali i izazov za Mašinski fakultet, te da su profesori, asistenti i studenti dokazali da su sposobni da tom izazovu odgovore. Posebne pohvale uputila je studentima koji su kroz ovaj projekat dobili priliku da odu na norveške univerzitet ,te da kroz svoj angažman i rad na rješavanju konkretnih projektnih zadataka pokažu da su najbolji ambasadori Univerziteta u Banjoj Luci.



Završna radionica u Banjoj Luci, bila je prilika da se sumiraju rezultati brojnih aktivnosti koje su u okviru BANOROB projekta provođene unazada skoro tri godine, te podsjeti na zacrtane ciljeve projekta koji je pokrenut s namjerom da se razvije visokotehnološki nastavni program iz moderne robotike i proizvodnog inženjerstva na Univerzitetu u Banjoj Luci, te da se kroz obezbjeđivanje baze visokoobrazovanih kadrova u proizvodnom inženjerstvu, sa posebnim fokusom na robotiku i automatizaciju, doprinese industrijskom razvoju na području Zapadnog Balkana.



Kako su tokom svojih uvodnih izlaganja istakli koordinatori projketa prof. dr Bjorn Solvang sa Univerzitetskog koledža iz Narvika i prorektor Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Simo Jokanović, zacrtani ciljevi, uključujući i razmjenu studenata Mašinskog fakulteta i norveških univerziteta, uspostavljanje saradnje sa poslovnim okruženjem, te izgradnju prve Virtuelne daljinski upravljive laboratorije na Mašinskom fakultetu, u potpunosti su ostvareni.

Kroz BANOROB projekat izvršeno je usklađivanje planova i programa Mašinskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci sa planovima i programima Univerzitetskog koledža iz Narvika i Univerziteta za nauku i tehnologiju iz Trondhajma i na taj način ustanovljen jedan atraktivan i moderan studijski program. Osim toga razvijen je jedan poseban predmet pod nazivom Programiranje numeričkih mašina koji je zajednički za sva tri univerziteta, a u planu je i pisanje zajedničkog udžbenika.



Budući da se jedan aspket BANOROB projekta odnosio na razmjenu studenata Mašinskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci i norveških univerziteta, završna radionica je bila prilika da studenti koji su iskoristili ovu mogućnost, iznesu svoja iskustva (kako oni koji su ranije boravili na pomenutim norveškim univerzitetima , tako i oni koji trenutno u Norveškoj rade na rješavanju projektnih zadataka, a koji su se uključili putem skajpa).

Boraveći u Norveškoj ovi studenti su imali jedinstvenu priliku da u tamošnjim univerzitetskim laboratorijama rade na rješavanju projektnih zadataka koje su prethodno definisali zajedno sa svojim profesorima , te da kroz njihovo uspješno rješavanje stvore odličnu polaznu osnovu za izradu svojih master radova.



Osim što su učestvujući u ovom projektu iskoristili mogućnost da unaprijede svoje znanje i profesionalne vještine, studenti su boravak u Norveškoj ocijenili kao sjajno iskustvo i iz razloga što su imali priliku da se upoznaju sa tamošnjom kulturom i uživaju u izuzetnom gostoprimstvu svojih domaćina.

Na završnoj konferenciji u Banjoj Luci, takođe je demonstriran rad ranije uspostavljene VALIP laboratorije (Virtuelna laboratorija za inteligentne sisteme sa daljinskim upravljanjem), te funkcionisanje virtuele veze tri laboratorije smještene na tri različita univerziteta- učesnika u projektu, kojima se daljinski upravlja sa jednog mjesta.

Tom prilikom, prorektor Jokanović i direktor kompanije PPM AS g. Trigve Tomesen, pokazali su kako se, zahvaljujući savremenoj tehnologiji i uz pomoć industrijskog robota, sa jednog univerziteta može daljinski upravljati obradom mašinskog dijela na drugom univerzitetu.

U nastavku završne radionice prof. dr Vid Jovišević i prof. dr Mihajlo Stojičić sa Mašinskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, te prof. dr Knut Sorbi sa Univerziteta za nauku i tehnologiju iz Trondhajma govorili su više o inoviranju studijskog programa na Mašinskom fakultetu, odnosno njegovom usklađivanju sa programima dvaju univerziteta u Norveškoj, dok su predstavnici kompanija iz Republike Srpske koje su učestvovale u ovom projektu i Inovacionog centra Banja Luka koji je bio svojevrsna spona između akademske zajednice i poslovnog okruženja, takođe iznijeli svoja iskustva stečena kroz BANOROB projekat i predstavili ostvarene rezultate.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/3752/Banorob-1-mala.png