Navigacija
Viber X logo

U Beogradu održana dvodnevna međunarodna konferencija o programima Evropske Unije za visoko obrazovanje

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

U okviru aktivnosti Platforme za Zapadni Balkan u oblasti obrazovanja (WBPET) u Beogradu je 30. i 31.10.2014. godine održana regionalna međunarodna konferencija koja je okupila oko 200 učesnika iz zemalja Zapadnog Balkana. Osim predstavika univerziteta i visokih škola zemalja regiona, studentskih asocijacija, predstavnika nadležnih ministarstava i agencija koje se bave pitanjima obrazovanja, u radu konferencije su učestvovali predstavnici Evropske komisije, tj. Generalne direkcije za obrazovanje i kulturu, Direkcije za proširenje, te Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, kao i predstavnici nacionalnih Erasmus+ (ranije Tempus) kancelarija iz zemalja regiona (Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Makedonija i Srbija). Konferenciju je svečano otvorio ministar obrazovanja, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije Srđan Verbić.

 

Tokom dvodnevnog rada, Konferencija se bavila ulogom i uticajem koju su dosadašnji projekti Evropske unije u oblasti obrazovanja imali na zemlje Zapadnog Balkana. Eksperti sa univerziteta iz Belgije, Hrvatske, Slovenije, Holandije, Italije, Španije, Crne Gore i Srbije predstavili su uspješne primjere projekata iz ranijih programa u kojima su učestvovali sa partnernima iz zemalja Zapadnog Balkana: Erasmus Mundus, Tempus, Jean Monnet i Marie Curie, koji će od 2015-2020. godine biti zamijenjeni programom zajedničkog naziva Erasmus+.

Učesnici su tokom rada u paralelnim radnim grupama raspravljali o detaljima pojedinih programa, iznosili  pozitivna iskustva i izazove sa kojima su se susretali prilikom njihove realizacije, te dogovarali o mogućnostima i načinima buduće saradnje. Univerzitet u Banjoj Luci na konferenciji u Beogradu predstavljale su prof. dr Valerija Šaula, prorektor za međunarodnu saradnju i Jelena Rožić, stručni saradnik za međunarodnu saradnju.


O novom programu je bilo govora drugog dana konferencije, kada su predstavljene mogućnosti i načini učešća u Erasmus+ programu mobilnosti. Više detalja o ovoj i drugim aktivnostima novog programa biće predstavljeno tokom informativnih dana koji će biti organizovani tokom novembra u pojedinim državama regiona.

Tokom konferencije u Beogradu predstavnici Evropske unije su najavili da će Informativni dan za Bosnu i Hercegovinu biti održan 13.11.2014. godine na Univerzitetu u Banjoj Luci. 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/3698/BGkonf2014www.jpg