Navigacija
Viber X logo

Svečana akademija povodom 39 godina rada Univerziteta u Banjoj Luci

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Svečanom akademijom održanom 07. novembra u Narodnom pozorištu Republike Srpske, Univerzitet u Banjoj Luci obilježio je 39 godina uspješnog rada i postojanja.

Svečana akademija povodom 39 godina rada Univerziteta u Banjoj Luci

Svečanosti su između ostalih, prisustvovali predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i potpredsjednik Emil Vlajki, predsjednica Vlade RS Željka Cvijanović, ministri u Vladi RS i Savjetu ministara BiH, predstavnici Grada Banja Luka, članovi Akademije nauka i umjetnosti RS na čelu sa akademikom Rajkom Kuzmanovićem, rektori i prorektori univerziteta u Republici Srpskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Hrvatskoj, kao i režiser Emir Kusturica kome je Univerzitet u Banjoj Luci ovom prilikom dodijelio počasni doktorat iz oblasti umjetnosti.

Rektor prof. dr Stanko Stanić

Napominjući da sa skoro četiri decenije postojanja i uspješnog rada, Univerzitet u Banjoj Luci ima poštovanja vrijednu tradiciju, rektor prof. dr Stanko Stanić je istako da u vremenu u kome živimo akademska zajednica ima posebnu zadaću i misiju. „Univerziteti su odredišta kapaciteta koji su pozvani da svoje zajednice oslobađaju od letargije, apatičnosti i besmislenog života. Drugim riječima, pozvani su da budu izvorišta smislenog življenja, da budu zajednice onih koji su svjesni da blagostanje jedne zemlje ne zavisi toliko od obima njenih prihoda, ni od ljepote raznih građevina, koliko od broja obrazovanih ljudi , njihovog znanja i karaktera, odnosno intelektualnog potencijala. Na nama je da planovima, programima i projektima, mladima stvaramo uslove za srećniju mladost, sadašnjost i budućnost. Pozvani smo, prije nego mnogi drugi, da živeći i radeći ostavljamo trag istine koje nema bez dobrote, kao što nema ni dobrote bez istine, niti oboje bez svog ploda“, istakao je rektor poželjevši na kraju svog obraćanja da godine i desetljeća koja slijede budu još srećnija i uspješnija za zajednicu studenata i profesora Univerziteta u Banjoj Luci, odnosno zajednicu Univerziteta i Republike Srpske kojoj su, studenti, asistenti i profesori pozvani da služe, istraživanjem i učenje.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik

Uz čestitke povodom 39. rođendana Univerziteta, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je istakao da je ovo važan jubilej ne samo za Univerzitet , nego i za Republiku Srpsku. Predsjednik Dodik je dodao da je RS trajno opredijeljena da gradi sistem visokog obrazovanja i unapređuje njegov kvalitet, te najvio da će godina koja slijedi biti godina reformi: „Mi moramo naše obrazovanje prilagoditi onome što je zahtjev ovoga vremena. Naravno da političari treba da donose dugoročne odluke, ali dugoročniji od svih dugoročnih političkih odluka, jeste sistem obrazovanja. Jer ako napravimo propust u kvalitetu obrazovanja , posljedice će se osjećati bar narednih 50 godina, sve dok traje radni vijek onih koji su se obrazovali na takvim osnovama. Zato je na svima nama velika odgovornost da otvorimo prostor za kvalitetnije obrazovanje u Republici Srpskoj koje će biti konkurentno onome u okruženju i šire“.

U ime univerziteta iz Srbije, kao i Univerziteta umetnosti iz Beograda čiji je rektor, prisutnima se obratila i čestitala 39. rođendan Univerzitetu u Banjoj luci, prof. dr Ljiljana Mrkić-Popović, dok je rektor Univerzitet u Istočnom Sarajevu prof. dr Radoslav Grujić čestitke uputio ispred ove visokoškolske institucije, Rektorske konferencije RS i Republičkog savjet za visoko obrazovanje poželjevši Univerzitetu u Banjoj Luci da i u budućnosti uspješno predvodi cijelu akademsku zajednicu u Republici Srpskoj.

U nastavku programa svečane akademije, rektor Univerziteta prof. dr Stanko Stanić uručio je počasni dokorat iz oblasti umjetnosti proslavljenom srpskom režiseru Emiru Kusturici.

Rektor Univerziteta prof. dr Stanko Stanić uručio je počasni dokorat iz oblasti umjetnosti proslavljenom srpskom režiseru Emiru Kusturici

Govoreći o stvaralaštvu Emira Kusturice, dekan Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Luka Kecman je rekao da su „njegovi filmovi svojevrsne studije života, eseji o promašenim vremenima , prikazi lažnih veličina i monografije o propalom sistemu i društvu, te da je on u svet, nekada jugoslovenskog, a danas srpskog filma uneo novu vizuru i ugao gledanja na stvarnost“.

Zahvalivši se na ukazanom povjerenju, Kusturica se prisutnima obratio nadahnutim govorom o slobodi . „Sve što je u istoriji i stvaralaštvu našeg naroda ostvareno – definisano je slobodom. I sve što sam ja do sada činio bilo je inspirisano slobodom i slobodnom voljom, ali sam pri tome stalno imao na umu da čovjek ne smije da zaboravi da postoje i druge slobode i da nikada ne smije da ugrozi ni onog koji stoji uz njega ni onog koji je najudaljeniji. Ako je moja sloboda, ostvarena mojim radom, bila ideja vodilja za počast koju ste mi danas ukazali , onda uzvrćam sa istom zahvalnošću i vjerom da će ovaj akt biti podsjećanje na istinu da nikada ne smijemo napustiti načelo slobodnog rada“, naglasio je Kusturica, dodajući da se u današnje vrijeme u svijetu sloboda često pogrešno tumači i doživljeva.
„Srećna je okolnost u opštem neredu u kome živimo, to što naše viđenje slobode proističe iz naše kulture, a to nam j dalo šansu da na malom prostoru ostvarimo velike ideale i velika djela. Našu smo slobodu povezali sa istinom , naši najveći umovi koje smo podarili svijetu, učinilu su upravo da veliki svijet nije mogao bez nas. Ostavili smo najdublje tragove u evropskoj nauci i umjetnosti“, zaključio je Kusturica.

Dodijela priznanja najboljim diplomiranim studentima

Svečana akademija kojom je Univerzitet obilježio 39 godina rada, bila je prilika i da se dodijele priznanja najboljim diplomiranim studentima svih 16 fakulteta Univerziteta i Visoke škole unutrašnjih poslova koji su školovanje završili u školskoj 2013/2014 godini. Priznanja, koja je uručivao prorektor za nastavu i studentska pitanja Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Simo Jokanović, ove godine su dobili sljedeći studenti: Saša Tatić, Akademija umjetnosti (9,84); Gordana Jakovljević, Arhitektonsko-građevinsko-geodetski fakultet ( 9,94); Valentina Vukotić, Ekonomski fakultet (9,97); Filip Savić, Elektrotehnički fakultet (10,0), Milica Predragović, Mašinski fakultet (9,84); Darko Depčinski, Medicinski fakultet (9,36); Đurađ Hajder, Poljoprivredni fakultet (9,69); Sanja Lepir, Pravni fakultet (9,26); Slobodan Gnjato, Prirodno-matematički fakultet (9,95); Aleksandar Lukić, Rudarski fakultet (8,97); Mirela Zelenković, Tehnološki fakultet (9,92); Dijana Radović, Fakultet fizičkog vaspitanja i sporta (9,72); Aleksandra Crnogorac, Fakultet političkih nauka ( 9,23); Nikola Čvorović, Filozofski fakultet (9,89); Nevena Popović, Filološki fakultet (9,98); Đorđije Milanović, Šumarski fakultet (9,70); Danica Gnjatović, Visoka škola unutrašnjih poslova (9,52).

Uz čestitke najboljim studentima, prorektor Jokanović je poželio da i u budućem životu i radu postižu vrhunske rezultate, te da neosporne potencijale i talenat koji su već pokazali iskoriste na najbolji mogući način na dobrobit svoju i svojih porodica, ugled Univerziteta u Banjoj Luci i napredak cijele zajednice.

Svečanost obilježavanja 39. rođendana Univerziteta u Banjoj Luci, sjajnim vokalnim i instrumentalnim nastupima upotpunili su studenti i zaposleni Akademije Umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/3708/07_01_mala.png