Navigacija
Viber X logo

Studenti potpisali Deklaraciju o zajedničkim programskim osnovama djelovanja

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

U okviru obilježavanja Međunarodnog dana studenata, predstavnici Unije studenata Republike Srpske, studentskih parlamenata Univerziteta u Banjoj Luci i Univerziteta u Istočnom Sarajevu, saveza studenata pri fakultetima i udruženja koja se bave međunarodnom razmjenom studenata i organizovanjem studentske prakse, potpisali su danas, u prostorijama Rektorata Univerziteta u Banjoj Luci, Deklaraciju o zajedničkim programskim osnovama djelovanja studentskih organizacija u Republici Srpskoj.



Deklaraciju je potpisalo ukupno 25 studentskih organizacija, u namjeri da objedinjavanjem različitih aktivnosti koje ove organizacije pojedinačno provode ojačaju svoju poziciju, odnosno povećaju izglede za realizaciju svih onih programskih opredjeljenja navedenih u Deklaraciji.

Deklaracijom su obuhvaćene četiri grupe pitanja bitnih za studentsku populacija, a najviše pažnje posvećeno je kvalitetu visokog obrazovanja, tačnije iniciranju aktivnosti na uvođenju strožijih kriterija za licenciranje doktorskih studija i osnivanje privatnih fakulteta; rangiranju fakulteta, uključivanju studenata u naučno-istraživačke projekte i vrednovanje naučno-istraživačkog rada studenata kroz ECTS bodove, te praktičnu nastavu i obezbjeđivanje prakse od strane fakulteta.



Jedno od programskih opredjeljenja iz Deklaracije odnosi se na sistematsko zapošljavanje visokostručnog kadra. Studentskom standardu, koji ne podrazumijeva samo smještaj u domove, nego i stvaranje uslova da studenti tokom školovanja mogu da ostvare određenu zaradu i tako finansiraju neke svoje aktivnosti, te uvođenje obaveznog zdravstvenog osiguranja , takođe je posvećeno dosta pažnje u Deklaraciji, a jedna od tačaka u ovom dokumentu odnosi se na zajedničko učestvovanje u humanitarnim aktivnostima i formiranje humanitarnih fondova.

U okviru obilježavanja Međunarodnog dana studenata, Studentski parlament Univerziteta u Banjoj Luci planirao je ove sedmice još dvije aktivnosti. Prva se odnosi na organizovanje prijema za studente Univerziteta u Banjoj Luci koji su sa najboljom prosječnom ocjenom diplomirali u toku školske 2013/2014 godine i koji su, kao takvi, na Dan univerziteta, 7. novembra primili priznanja.



Druga aktivnost je dobrovoljno darivanje krvi koje će biti organizovano u srijedu, 19. novembra. Ova humanitarna akcija biće provedena u Zavodu za transfuzijsku medicinu Republike Srpske, sa početkom u 09.00 časova.

Inače, Međunarodni dan studenata se obilježava širom svijeta u znak sjećanja na 17.novembar 1939. godine kada su nacisti pogubili 20 čehoslovačkih studenata koji su se pobunili protiv okupacije, nakon čega je 1200 studenata odvedeno u koncentracione logore.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/3734/PRva-1.png