Navigacija
Viber X logo

Služen parastos i položeni vijenci na Spomen-ploču poginulim studentima i radnicima Univerziteta

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

U okviru obilježavanja 39. godina rada Univerzitet u Banjoj Luci, danas je služen parastos i položeni su vijenci na Spomen-ploču poginulim studentima i radnicima Univerziteta u Banjoj Luci koji su, kao pripadnici Vojske Republike Srpske, u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu, ugradili svoje živote u temelje Srpske.

Služen parastos i položeni vijenci na Spomen-ploču poginulim studentima i  radnicima Univerziteta

Osim predstavnika Univerziteta i fakulteta, vijence i svijeće na Spomen-ploču sa uklesanih 87 imena studenata, asistenata i drugih radnika Univerziteta, položili su članovi njihovih porodica, predstavnici republičke i gradske boračke organizacije, te Studentskog parlamenta Univerziteta u Banjoj Luci i Unije Studenata Republike Srpske.

Služen parastos i položeni vijenci na Spomen-ploču poginulim studentima i  radnicima Univerziteta

Nakon parastosa koji je služilo banjalučko sveštenstvo, prisutnima se obratio rektor Univerziteta prof. dr Stanko Stanić, te naglasio da nikada ne smijemo zaboraviti žrtvu koju su dali heroji Otadžbinskog rata da bi mi živjeli u slobodi, te da svoj dug prema njima možemo i moramo vraćati i tako što ćemo svakodnevno, kroz poslove koje obavljamo, raditi na dobrobiti Republike Srpske za koju su oni dali ono najdragocjenije što su imali, a to su životi.

Služen parastos i položeni vijenci na Spomen-ploču poginulim studentima i  radnicima Univerziteta

Rektor Stanić je u svom obraćanju podsjetio da se ove godine navršava 20 godina od formiranja Prve studentske brigade koja je na svom herojskom putu dala značajan doprinos opstanku Srpske u najtežim ratnim vremenima. „Univerzitet će dostojno obilježiti godišnjicu ove brigade, a namjera nam je, i to smo predvidjeli novim regulacionim planom, da u Kampusu Univerziteta izgradimo Spomen-kapelu posvećenu herojima studentske brigade i svim ostalim studentima i radnicima našeg univerziteta koji su dali svoje živote u proteklom ratu“, istakao je rektor.

Rektor Stanić je u svom obraćanju podsjetio da se ove godine navršava 20 godina od formiranja Prve studentske brigade koja je na svom herojskom putu dala značajan doprinos opstanku Srpske u najtežim ratnim vremenima „Univerzitet će destojno obilježiti godišnjicu ove brigade, a namjera nam je, i to smo predvidjeli novim regulacionim planom, da u Kampusu Univerziteta izgradimo Spomen-kapelu posvećenu herojima studentske brigade i svim ostalim studentima i radnicima našeg univerziteta koji su dali svoje živote u proteklom ratu“, istakao je rektor.

Poštu poginulim studentima i radnicima Univerziteta u Banjoj Luci odao je i ministar prosvjete i u kulture u Vladi RS Goran Mutabdžija, koji je istakao da je duboko svjestan činjenice da se preko pitanja žrtve koju su ovi mladi ljudi dali za RS, obično olako prelazi. „Svi se mi trebamo zapitati šta tjera mladog čovjek i gdje pronalazi inspiraciju i snagu da bude dio jedinica spremnih da za svoju otadžbinu daju sve, pa i same živote“, istakao je ministar Mutabdžija dodajući da sve ono što se moglo čuti na današnjem pomenu poginulim studentima i radnicima Univerziteta, treba da bude opomena svima da budemo bolji i da svakodnevno moramo stvarati pretpostavke za bolje sutra.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/3704/06-01-01.png