Navigacija
Viber X logo

Simpozijum studenata filozofije pod nazivom "Mit, tradicija, identitet: budućnost slobode"

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Povodom obilježavanja 20 godina od osnivanja Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, Savez studenata Fakulteta , organizuje Međunarodni simpozijum studenata filozofije pod nazivom "Mit, tradicija, identitet: budućnost slobode" koji će biti održan 28. i 29. novembra 2014. godine.



Zvanično otvaranje skupa koji se održava u prostorijama Filozofskog fakulteta, predviđeno je za petak, 28. novembar, sa početkom u 10 časova.

Na simozijumu će svoje radove izložiti studenti iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, a osim diskusije na pomenutu temu, učesnici će kroz međusobno druženje moći da ostvare kontakte koji bi doveli do buduće saradnje.
„Svaki čovjek koji počne da misli o samome sebi susreće se sa pitanjem – odakle ja potičem? Prvi odgovor na koji nailazi jeste mitski odgovor o bogovima i herojima koji su svojim djelovanjem sačinili svijet takvim kakav jeste. U tom svijetu čovjek, kroz tradicionalno ponavljanje mitskih narativa, gradi svoj identitet iz kojeg (bi trebao početi da) misli. Pa i onda kad pomisli da može da se otrese mitskih narativa, oni ga pritiskaju i određuju mu identitet. Iz svoga određenog identiteta, taj isti čovjek, ima zadatak da misli svoju vlastitu budućnost, što mu najčešće i ne uspijeva, te završava u narativima tradicije koja ga potvrđuje kao prošlog, ali nikada ne misli o budućnosti.

Kako je savremena misao Jugozapadne Evrope upala upravo u taj začarani krug želje o potvrđivanju svog identiteta kojeg ne nalazi u budućnosti već isključivo u prošlosti, studenti društveno-humanističkih nauka iz regije su se okupili da kritikuju, kako svoje vlastite discipline i škole, tako i sami sebe kroz izlaganje mišljenja i kritiku drugih u okviru našeg simpozijuma“, stoji u saopštenju organizatora ovog skupa.

Simpozijum je otvoren za sve zainteresovane, a organizatori pozivaju sve one koji bi željeli da slušaju izlaganja ali i da diskutuju o njima da prisustvuju ovom skupu i svojim pitanjima doprinesu njegovom kvalitetu.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/3761/Filozofski-mala.png