Navigacija
Viber X logo

Prezentovane mogućnosti studiranja na univerzitetima Sjedinjenih Američkih Država

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

U sklopu obilježavanja Sedmice međunarodnog obrazovanja, koja traje od 17-21.11.2014. godine, predstavnici Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini (BiH) gostovali su na Univerzitetu u Banjoj Luci i predstavili mogućnosti, prednosti i izazove studiranja na visokoškolskim ustanovama u SAD.

Prezentovane mogućnosti studiranja na univerzitettima Sjedinjenih Američkih Država

Tokom višegodišnje dobre saradnje Univerziteta u Banjoj Luci i Ambasade SAD u Bosni i Hercegovini, organizovane su brojne prezentacije dostupnih programa akademskih razmjena i stipendiranja za studiranje u SAD. Univerzitet u Banjoj Luci je, uz pomoć Ambasade SAD, ugostio ugledne američke predavače iz različitih oblasti, lektore i studente, a njegovi zaposleni i studenti koristili stipendije Vlade SAD i boravili na američkim univerzitetima.

Prezentovane mogućnosti studiranja na univerzitettima Sjedinjenih Američkih Država

Tokom prezentacije održane u Rektoratu Univerziteta u Banjoj Luci dana 18.11.2014. godine, direktor banjolučke kancelarije Ambasade SAD u BiH g. Edvard Galager (Edward Gallagher) je istakao da univerziteti u SAD posebno njeguju diverzitet, tj. daju prednost i pogodnosti stranim studentima koji zadovoljavaju uslove predviđene za upis, a posebno uslov koji se odnosi na potrebno znanje engleskog jezika. On je istakao da u SAD trenutno studira oko 800 000 stranih studenata, od čega je trenutno 364 iz BiH.

Prezentovane mogućnosti studiranja na univerzitettima Sjedinjenih Američkih Država 

G-đa Džuli Galager (Julie Gallagher), koja je bila angažovana kao profesor engleskog jezika kao stranog na nekoliko američkih univerziteta, govorila je o modalitetima provjeravanja znanja engleskog jezika kao uslova za studiranje na visokoškolskim ustanovama u SAD. Ona je preporučila studentima koji su zainteresovani za studiranje u SAD da izaberu visokoškolske ustanove u manjim gradovima koji imaju veoma dobre uslove za studiranje, a mnogo manje troškove života nego što su oni u velikim gradskim centrima. Gosti su podsjetili da u SAD ima 4500 akreditovanih visokoškolskih ustanova.

Prije prezentacije za studente i zaposlene Univerziteta u Banjoj Luci, goste iz Ambasade SAD u BiH je u zvaničnu posjetu primila prof. dr Valerija Šaula, prorektor za međunarodnu saradnju Univerziteta u Banjoj Luci.

Više informacija o studiranju u SAD mogu se dobiti na:

educationUSA.ba

educationUSA.state.gov

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/3739/USA-1-mala.png