Navigacija
Viber X logo

Otvorena završna konferencija međunarodnog naučno-istraživačkog projekta BrownInfo

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Danas je počela sa radom završna konferencija međunarodnog naučno-istraživačkog projekta BrownInfo – Metodološki okvir za uspostavljanje baze podataka zapuštenih i neiskorišćenih prostora (BrownInfo - Methodological framework for brownfield database development), koja se, 6 i 7. novembra, održava u zgradi Vlade Republike Srpske.



Riječ je o projektu kojim je rukovodio Arhitektonsko-građevinsko-geodetski fakultet Univerziteta u Banjoj Luci u saradnji sa partnerima iz 12 evropskih zemalja, a koji sagledava izazove zapuštenih i neiskorišćenih urbanih prostora, koji su u međunarodnom stručnom domenu nazvani brownfields.

Vrednujući ove prostore koji su prethodno razvijeni i izgrađeni, ali su zbog različitih uzroka postali zapušteni ili potpuno napušteni i nisu efikasno iskorišteni, nude se moguća rješenja. Na teritoriji Republike Srpske to su najčešće nekadašnji industrijski kompleksi i bivše vojne kasarne, istaknuto je na završnoj Konferenciji čiji su suorganizatori Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Vlade Republike Srpske i Njemačko društvo za međunarodnu saradnju (GIZ).



Izražavajući zadovoljstvo zbog prisustva brojnih učesnika i gostiju na ovom skupu, dekan Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta, prof. dr Milenko Stanković, je istakao da je to dokaza da se entuzijazam koji je AGGF uložio u ovaj projekat isplatio.

„Ovi napušteni i zapušteni prostori vrlo često skrivaju velike potencijale, a da toga nismo ni svjesni. Zajedno sa našim partnerima, mi smo pokušali da približimo ovu oblast, i pri tome nismo željeli da ostanemo na visokom naučno-akademskom nivou , nego smo kao inženjeri htjeli da napravimo praktičan iskorak.
Kao visokoobrazovna institucija smatrali smo da trebamo pokloniti nešto gradu i da moramo da damo odgovore i na neka teška pitanja , pa smo se uhvatili u koštac sa jednim izazovom koji se zove lokacija 'Rudi Čajavec'. Zajedno sa Tehničkim univerzitetom iz Beča, odnosno njihovim Institutom za arhitekturu i urbanizam, uradili smo novu metodologiju i model kako da se taj prostor iskoristi, da mu se očuva identitet i da se i integriše u centar grada Banja Luka“, istakao je dekan, izražavajući nadu da će se, kao rezultat primjene predložene metodologije, doći do baze podataka koja će učiniti brownfiel lokacije vidljivim i omogućiti efikasnije upravljanje ovim prostornim resursima u Republici Srpskoj, odnosno njihovo stavljanje u funkciju. 



Dragan Jevtić , pomoćnik ministra za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju u Vladi RS u svom obraćanju istakao je da zapušteni i neiskorišteni prostori u Republici Srpskoj predstavljaju izuzetnu stratešku rezervu i resurs gradova , te da je njihova revalorizacija predstavlja neodložan korak u sprečavanju dalje devastacije i propadanja.

Jevtić je rekao da rezultati ovog projekta mogu biti direktno primijenjeni u oblasti izgradnje urbane infrastrukture i pružanju usluga, a posebno doprinose racionalnijem planiranju i uspješnijem praćenju promjena u prostoru.
“Uspostavljanje jedinstvene baze podataka brownfield lokacija i edukacija o problemima i potencijalima zapuštenih prostora doprinosi vidljivosti i popularizaciji ovog fenomena, ali i podizanju svijesti o značaju održivog razvoja kako u stručnom domenu tako i široj društvenoj zajednici”, istakao je Jevtić.

U svom pozdravnom obraćanju Karin Rau, predstavnica Njemačkog društvo za međunarodnu saradnju (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit – GIZ), čestitala je Arhitektonsko-građevinsko – geodetskom fakultetu, kao i Vladi RS što su prepoznali značaj ovog problema, te što su u saradnji sa ovom njemačkog organizacijom, koja se u projekat uključila na inicijativu Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća RS, došli do rezultata koji mogu imati značajne dugoročne efekte po cijelu zajednicu.



Nakon pozdravnih govora, uslijedilo je uvodno izlaganje prof. dr Aleksandre Đukić, rukovodioca BrownInfo projekta, te predavanja po pozivu, a prvog dana trajanja konferencije promovisani su i rezultati projekta, kao i Monografija „Reasemblaža grada. Urbana regeneracija brownfield lokacije 'Rudi Čajavec' u Banjoj Luci“.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/3705/06_01_01.png