Navigacija
Viber X logo

Na Univerzitetu u Banjoj Luci održana promocija programa ERASMUS+

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Promocija novog programa Evropske unije za obrazovanje pod nazivom „Erasmus+“ predstavljen je akademskoj zajednici Bosne i Hercegovine 13.11.2014. godine na Univerzitetu u Banjoj Luci. Promociji je prisustvovalo preko stotinu predstavnika visokoškolskih ustanova iz Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine, nadležnih obrazovnih i drugih vlasti, agencija i institucija koje se bave pitanjima iz oblasti obrazovanja, predstavnika poslovnog okruženja, studentskih organizacija, predstavnici Delegacije Evropske komisije u Bosni i Hercegovini, akademsko i drugo osoblje, te studenti Univerziteta u Banjoj Luci.

Na Univerzitetu u Banjoj Luci održana promocija programa ERASMUS+

Aktivnosti novog programa koje su dostupne visokoškolskim i drugim ustanovama u Republici Srpskoj i Federaciji Bosne i Hercegovine predstavili su eksperti Izvršne agencije za obrazovanje i kulturu Evropske komisije iz Brisela g-đa Katerina Valituti (Caterina Valitutti) i g. Franko Burđo (Franco Burgio), te g. Suad Muhibić, direktor Erasmus + kancelarije za Bosnu i Hercegovinu.

Na Univerzitetu u Banjoj Luci održana promocija programa ERASMUS+

Objašnjene su osnovne karakteristike aktivnosti novog programa koje se odnose na zajedničke master diplome, međunarodnu kreditnu mobilnost i izgradnju kapaciteta u visokom obrazovanju, kao i program Žan Mone (Jean Monnet). Takođe, detaljno je objašnjen način podnošenja prijava projekata, te ukazano na proceduralne zahtjeve koje treba poštovati tom prilikom. Gosti iz Brisela su istakli dosadašnje dobre rezultate učešća viskokoškolskih ustanova iz Bosne i Hercegovine u prethodnim projektima koji su prestali da postoje uspostavljanjem Erasmus+ programa (naročito programima Tempus i Erasmus Mundus) ali i izrazili očekivanje da će visokoškoske ustanove iz Bosne i Hercegovine iskoristiti mogućnosti koje im pruža novi program Erasmus+.

G-đa Jadranka Mihić, rukovodilac programa u Delegaciji Evropske unije u Bosni i Hercegovini predstavila je rezultate korištenja IPA fondova (Pretpristupni fondovi) u proteklom periodu, kao i planove za naredni period od 2014-2020. godine. Rukovodilac tima Info centra Evropske unije u Sarajevu g. Edin Atlić publici je predstavio mogućnosti korištenja usluga tog novovotvorenog centra u Sarajevu.

Na Univerzitetu u Banjoj Luci održana promocija programa ERASMUS+

Tokom promocije predstavnici Univerziteta u Banjoj Luci (Jelena Rožić, stručni saradnik za međunarodnu saradnju u Rektoratu Univerziteta) i Univerziteta iz Istočnog Sarajeva (g. Srđan Vasković) predstavili su i primjere uspješnih projekata koje su realizovali univerziteti iz Bosne i Hercgovine, u saradnji sa partnerima iz drugih evropskih država u prethodnim programima.

Na Univerzitetu u Banjoj Luci održana promocija programa ERASMUS+

Informativni dan o programu Erasmus+za Bosnu i Herecegovinu pozdravili su prof. dr Valerija Šaula, prorektor za međunarodnu saradnju Univerziteta u Banjoj Luci, koorganizatora promocije, g. Masimo Mina (Massimo Mina), rukovodilac Odjeljenja za društveni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju Delegacije Evropske unije u Bosni i Herecgovini, te g. Adnan Husić, pomoćnik Ministra civilnih poslova Bosne i Hercegovine.

Galeriju fotografija možete preuzeti na:

http://unibl.org/sr/galerija/Informativni-dan-ERASMUS/14
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/3725/INFOerasmus-1-mala.png