Navigacija
Viber X logo

Mašinski fakultet svečano obilježio 43. rođendan

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Svečanom akademijom i promocijom diplomiranih inženjera i magistara, Mašinski fakultet Univerziteta u Banjoj Luci obilježio je danas Dan fakulteta i ujedno 43 godine uspješnog rada.



Kako je dekan Mašinskog fakulteta prof. dr Darko Knežević istakao na svečanoj akademiji, kojoj su između ostalih, prisustvovali predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predstavnici Vlade RS i rukovodstvo Univerziteta na čelu sa rektorom prof. dr Stankom Stanićem, Mašinski fakultet je iz godine u godinu radio na unapređenju nastavnog i naučnog procesa.



Dekan je podsjetio  da danas na Fakultetu znanje stiče 820 studenata u okviru pet studijskih programa i 11 katedri. „Posebno smo ponosni na naših 14 laboratorija. U toku protekle školske godine laboratorije su opremljene opremom vrijednom dva miliona evra“, istakao je dekan. On se zahvalio svima onima koji su pomogli da se oprema nabavi, prije svega Vladi RS, kao i firma koje su donirale dio opreme, ali je dodao da se Fakultet ne oslanja samo na te izvore, već da i kroz realizaciju  određeni projekata obezbjeđuje značajan dio sredstava.

Ispred dekana mašinskih fakulteta iz Srbije, prisutne je pozdravio prof. dr Milorad Milovančević, dekan Mašinskog fakulteta u Beogradu, dok je ispred Univerziteta u Banjoj Luci 43. rođendan Mašinskom fakultetu čestitao rektor Stanko Stanić, uz želje da, kao i do sada, nastavi raditi ozbiljno i odgovorno i na planu nastave i na planu nauke.



Uz čestitke i zahvalnost diplomiran inženjerima i magistrima mašinstva, što su odabrali da se upravo na ovom fakultetu obrazuju, rektor je izrazio očekivanje da njihova veza sa fakultetom neće biti prekinuta nakon sticanja diplome, te da će znanje stečeno na ovoj visokoškolskoj ustanovi iskoristiti na najbolji mogući način i na dobrobit cjelokupne zajednice.



Čestitke Fakultetu i diplomiranim inženjerima i magistrima uputio je i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik koji je podsjetio da Fakultet nije prekidao svoj rad ni tokom rata, profilišući sve vrijeme najbolje stručnjake potrebne Srpkoj . Studentima je čestitao na riješenosti da upišu i istrajnosti da završe jedan težak fakultet, ističući da je promocija tehničke inteligencije ono što je potrebno RS.


Predsjednik Dodik je i ovom priliko istakao da nadležni u RS ostaju dosljedne u namjeri, da zajedno sa akademskom zajednicom, rade na unapređenju kvaliteta znanja, jer od toga u najvećoj mjeri zavisi budućnost Republike Srpske.

 

U nastavku svečanosti prodekan za naučno-istraživački rad, doc. dr Đorđe Čiča uručio je pohvale diplomiranim inženjerima i magistrima Mašinskog fakulteta koji su ostvarili najbolje rezultate tokom školovanja, a uz pohvale, najbolji studenti dobili su i prigodne poklone- donacije privrednih subjekata.

Svečana akademija završena je dodjelom zahvalnica privrednim subjektima koji su tokom prošle, ali i prethodnih školskih godina doprinijeli radu i razvoju Fakulteta.

Istog dana, obilježavanje 43. rođendana Mašinskog nastavljeno je promocijom diplomiranih mašinskih inženjera i magistara, a diplome je ovom prilikom dobilo šest magistara, 10 mastera i 107 diplomiranih inženjera mašinstva.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/3727/01-mala.png