Navigacija
Viber X logo

Na Jahorini održan drugi sastanak Savjetodavne grupe za analizu visokog obrazovanja u Bosni i Hercegovini

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Univerzitet u Banjoj Luci je od 2013. godine partner u projektu Savjeta Evrope i Evropske unije „Strateški razvoj visokog obrazovanja i standarda kvalifikacija“.



Projekat će trajati dvije godine , a finansiran je sredstvima iz fonda IPA i ima dvije komponente:
1. analizu stanja u visokom obrazovanju u BiH, kao putokaz za razvoj prioriteta strateškog razvoja i
2. napredak u provođenju okvira za visokoškolske kvalifikacije u BiH, sa osvrtom na relevantnost visokog obrazovanja za društvo i mogućnost zapošljavanja kroz razvoj dobre prakse za povezivanje visokoškolskih kvalifikacija sa zanimanjima, u pet odabranih polja (poljoprivreda i prerada hrane, inženjerstvo, informaciono-komunikacione tehnologije, ekonomija, obrazovanje nastavnika).



Tokom drugog sastanka Savjetodavne grupe za analizu sektora visokog obrazovanja u Bosni i Hercegovini, koji je održan 14.10.2014. godine na Jahorini, predstavljeni su rezultati do sada provedene analize stanja u visokom obrazovanju u oblastima: povezivanje univerziteta sa poslovnim okruženjem (tržištem rada), studentsko iskustvo i internacionalizacija univerziteta, koju su pripremili eksperti iz Ujedinjenog Kraljevsta Velike Britanije i Sjeverne Irske, Francuske i Bosne i Hercegovine, nakon posjete visokoškolskim i drugim ustanovama. Dogovoreno je da se nacrt kompletiranog izvještaja dostavi članovima Savjetodavne grupe na dopune i komentare, nakon ćega će ga, tokom decembra 2014. godine, razmatrati Upravni odbor Projekta.



U radu sastanka su učestvovali predstavnici javnih i privatnih univerziteta u Bosni i Hercegovini, predstavnici Unije studenata Republike Srpske, Unije studenata Univerziteta u Zenici, predstavnici Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, kantonalnih ministarstava prosvjete i kulture u Federaciji Bosne i Hercegovine, direktor Agencije za razvoj visokog obrazovanje i obezbjeđenje kvaliteta BiH, predstavnici Agencije za akreditaciju visokoškolskih ustanova Republike Srpske, direktor Centra za informisanje i priznavanje dokumenata iz oblasti visokog obrazovanja, te predstavnici Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i kancelarije Savjeta Evrope u Bosni i Hercegovini.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/3652/CoEsastanak14okt1-2.jpg