Navigacija
Viber X logo

Održana treća regionalna radionica u okviru EUREQA projekta

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

U organizaciji Univerziteta u Banjoj Luci, 4. i 5. septembra 2014. godine održana je treća po redu radionica u okviru TEMPUS EUREQA projekta (Empowering Universities to fulfil their responsibility for Quality Assurance).

 

Riječ je projektu koji provodi Evropska univerzitetska asocijacija (European University Associoation- EUA) u saradnji sa visokoškolskim institucijama u Evropskoj uniji i Zapadnom Balkanu (Bosni i Hercegovini, Albaniji i Kosovu*) i koji ima za cilj da se kroz saradnju sa evropskim univerzitetima, odnosno prenošenje njihovih iskustava, na univerzitetima na Zapadnom Balkanu uspostave efikasni sistemi osiguranja kvaliteta, prilagođeni različitim nacionalnim i institucionalnim kontekstima, te da se osposobi ključno osoblje povezano sa osiguranjem kvaliteta na tim visokoškolskim institucijama.



Projekat se realizuje kroz više aktivnosti, a najvažnija od njih su radionice na kojima se rad odvija kroz četiri radne grupe, s tim što u svako radnoj grupi učestvuje po jedan predstavnik sa svakog od univerziteta-učesnika projekta.


Na radionici održanoj na Univerzitetu u Banjoj Luci fokus je bio na razvijanju metodologija i alata za prikupljanje i analizu povratnih informacija o nastavi . Drugim riječima, učesnici radionice su imali priliku da saznaju kako dizajnirati, odnosno razraditi upitnik za anketiranje studenata, koju metodologiju pri anketiranju koristiti u cilju dolažnje do što vjerodostojnijih podataka, kako analizirati i obraditi dobijene podatke i, na kraju, kako postupati po tim rezulatatima, odnosno koristiti ih za pokretanje mjera za unapređenje nastave na visokoškolskim institucijama.


Osim što su na radionici u Banjoj Luci učesnici Projekta imali priliku da dobiju odgovore na sva prethodna pitanja, radionica je ocijenjena kao vrlo uspješna i sa stanovišta postizanja krajnjeg cilja koji se ogleda u tome da se ključno univerzitetsko osoblje osposobi da može izraditi akcini plan najvišeg nivoa za uspostavljanje sistema osiguranja kvaliteta na onim univerzitetima gdje taj sistem nije uspostavljen, odnosno za unapređenje sistema osguranja kvaliteta na univerzitetima gdje on već postoji, kao što je to slučaj sa Univerzitetom u Banjoj Luci.



Pored Univerziteta u Banjoj Luci, partneri u EUREQA projektu su: Univerzitet „Fan S. Noli, Skadarski univerzitet „Luiđ Guraki“ i Univerzitet u Tirani ( Albanija); Sveučilište u Mostaru i Univerzitet u Sarajevu (Bosna i Hercegovina), Univerzitet u Prištini, Univerzitet u Prizrenu i World University Service – Kosova (Kosovo*), Evropsko udruženje univerziteta (koordinator projekta), Dablinski univerzitet, Irska, Politehnički institut u Portu, Portugalija, Univerzitet u Roskildeu, Danska, Univerzitet Istočne Finske, Finska, Univerzitet u Gracu, Austrija, Univerzitet u Ljubljani, Slovenija i Univerzitet umjetnosti u Hagu – Kraljevski konzervatorijum, Holandija.

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/3553/eureqa-00.jpg