Navigacija
Viber X logo

Objavljeni pozivi za učešće u radionicama organizovanim od strane Združenog istraživačkog centra

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Združeni istraživački centar (JRC) najavljuje da, u kontekstu Akcije Proširenja i Integracije (EIA), Evropska referentna laboratorija za GM hranu (EURL GMFF) organizuje “Međunarodnu radionicu na temu - Usklađivanje GMO detekcije i analiza” koja će se održati u Skoplju, Makedonija, u periodu 22.-23. oktobar 2014 godine.

Radionica je namijenjena istraživačima i kreatorima politika koji su uključeni u GMO kontrolu i analizu i ima za cilj podsticanje usklađivanja GMO analize između EU i njenih trgovačkih partnera. U tom smislu, učesnici će biti informisani o EU zakonskom okviru o GMO, trenutnoj situaciji u vezi sa analitičkim metodama kontrole, kao i o iskustvima koja proizilaze iz Evropske mreže GMO laboratorija (ENGL).

Učesnici će više saznati i o najnovijim i predstojećim analitičkim tehnikama koje omogućavaju GMO kontrolnim laboratorijama EU članica da održe svoje visoke standarde i da se izbore sa sve većim brojem i složenošću genetski modifikovanog materijala koji ulazi na svjetsko tržište i globalnu trgovinu.

Radionica je nastavak prethodne radionice koju je organizovala EU-RL GMFF u ovom regionu. Pretpostavlja se da učesnici imaju dobro osnovno razumijevanje materije i zato će akcenat biti stavljen na razvoj tokom poslednjih godina u pogledu otkrivanja, identifikacije i kvantifikacije GMO u hrani za ljude kao i u životinjskoj hrani.

Sve dodatne informacije o JRC aktivnostima mozete pronaći na linku: https://ec.europa.eu/jrc/en/event/workshop/international-workshop-harmonisation-gmo-detection-and-analysis?search
a o samoj radionici možete naći dodatne informacije na linku:
http://gmo-crl.jrc.ec.europa.eu/capacitibuilding/VS-2014-Skopje/default.html

Slike

  • /uploads/attachment/vest/3498/logoUNIBL.png