Navigacija
Viber X logo

Održan Šesti međunarodni seminar „ Obrazovanje i profesionalno ostvarenje mladih inženjera“

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

U organizaciji Univerziteta u Banjoj Luci, te više partnerskih organizacija iz Bugarske, te Rumunije i Srbije danas je u prostorijama Akademije nauka i umjetnosti RS, održan jednodnevni, šesti po redu, Međunarodni seminar „Obrazovanje i profesionalno ostvarenje mladih inženjera“.
Bila je to prilika da se kroz izlaganja eminentnih predavača i diskusije učesnika iz sedam evropskih zemalja: Bugarske, Rumunije, Njemačke, Hrvatske, Slovenije, Srbije te Bosne i Hercegovine, stekne uvid u način školovanja, profesionalanu orijentaciju i razvoj karijere mladih inženjera u pomenutim sredinama, te da se razmijene iskustva po navedenim temama.

U uvodnom dijelu skupa prisutnima su se obratili akademik prof. dr Dragoljub Mirjanić, prorektor Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Simo Jokanović , te predsjedavajući ovogodišnjeg seminara prof. dr Ivan Jačev (Ivan Yatchev) dekan Elektrotehničkog fakulteta Tehničkog univerziteta iz Sofije. Oni su naglasili značaj organizovanja jednog ovakvog skupa u Banjoj Luci, tim prije što se mladi inženjeri sa ovih prostora susreću sa raznim izazovima i kada je riječ o načinu i mogućnostima sticanja znanja, pogotovo praktičnog, ali i karijernom napredovanju.


Održan Šesti međunarodni seminar „ Obrazovanje i profesionalno ostvarenje mladih inženjera“

U kojoj mjeri se ovdašnji nastavni planovi i programi, odnosno način školovanja razlikuju u odnosu na druge evropske zemlje, sa kakvim znanjem mladi inženjeri izlaze po završetku studija, šta u načinu školovanja treba promijeniti kako bi mladi stručnjaci navednog profila izlazili sa studija što osposobljeniji i spremniji da odgovore zahtjevima tržišta rada, te kakve su mogućnosti daljeg usavršavanja i zapošljavanja samo su neka od pitanja na koja su ponuđeni odgovori kroz izlaganja i diskusiju tokom ovog seminara.

Sve prezentacije i radovi predavača predočeni na ovogodišnjem seminaru biće javno objavljeni, a kako su najavili organizatori, nastavak aktivnosti po temi seminara biće buduća međunarodna naučno-stručna konferencija pod nazivom “ Inovacije i preduzetništvo-pokretači razvoja i zapošljavanja “, koja će se održati 19. septembra 2014. godine na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci.

U organizaciji seminara, pored Univerziteta u Banjoj Luci i Akademije nauka i umjetnosti, učestvovali su partneri iz Bugarske: Federation of Scientific Engineering Unions in Bulgaria, Union of Electronics, Electrical Engineering and Telecommunications, University of Ruse „Angel Kanchev“ i Ruse Scientific and technical Unions; zatim Society of Power Engineers iz Rumunije , te Elektronski fakultet Univerziteta u Nišu.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/3476/Seminar_1.jpg