Navigacija
Viber X logo

Održan sastanak na temu organizacionog povezivanja Insituta za ispitivanje materijala i konstrukcija RS i Univerziteta u Banjoj Luci

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

U rektoratu Univerziteta u Banjoj Luci danas je održan sastanak na kome je rukovodstvo Univerziteta na čelu sa rektorom prof. dr. Stankom Stanićem razgovaralo sa ministrima u Vladi RS i direktorom Instituta za ispitivanje materijala i konstrukcija RS na temu organizacionog povezivanja Instituta i Univerziteta u Banjoj Luci.

Sastanku su, osim rektora, prisustvovali: ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić, ministar prosvjete i kulture Goran Mutabdžija, direktor Instituta za ispitivanje materijala i konstrukcija RS Stevan Jovanović, predsjednik Upravnog odbora Univerziteta prof. dr Mile Dmičić, prorektor za naučno- istraživački rad prof. dr Milan Mataruga i dekan Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta prof. dr Milenko Stanković.

Kako je rektor Stanić istakao, riječ je o drugoj fazi realizacije sporazuma koji su u februaru 2013. godine potpisali Arhitektonsko-građevinsko -geodetski fakultet Univerziteta u Banjoj Luci i Institut za ispitivanje materijala i konstrukcija RS: „Još tada je definisano da će se u budućnosti razgovarati o organizacionom povezivanju Instituta i Univerziteta. Mišljenja sam da bi najbolja opcija bila da Institut postane organizaciona jedinica Univerziteta, mada se može razgovarati i o varijanti da institut bude pridruženi član Univerziteta“, istakao je rektor Stanić.

Ministar Srebrenka Golić je naglasila da Ministarsvo podržava nastojanja inicirana od strane direktora Instituta i dekana AGGF-a da na neki od predloženih načina definišu budući status Instituta, jer bi to bilo od obostrane koristi. Ona je istakla da je već sada evidentno da je potpisivanje ovog sporazuma bio dobar potez i da su rezultati više nego vidljivi.

Podržavajući prijedlog da Institut bude organizaciona jedinica Univerziteta ili eventualno njegova podorganizaciona jedinica, prorektor Mataruga je istako da bi Univerzitet dobio mnogo ulaskom Instituta u sastav Univerziteta „jer bi to bio nastavni poligon za studente više fakulteta, te nastavnike i saradnike“. „Istovremeno to bi izuzetno pogodovalo unapređenju nuačno-istraživačkog rada, te doprinijelo boljem rangiranju našeg Univerziteta na svjetskim rang listama“, istakao je prorektor.

Budući da su se učesnici sastanka složili da bi korist od organizacionog povezivanja Instituta i Univerziteta bila višestruka, dogovoreno je da se formira radni tim koji bi činili: direktor Instituta, dekan AGGF-a, generalani sekretar Univerziteta , rukovodilac pravne službe Univerziteta i sekretar AGGF-a, te pedstavnici Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, Ministarstva nauke i tehnologije i Ministarstva prosvjete i kulture, sa zadatkom da do početka septembra pripremi elaborat u kome bi bio razrađen svaki od predloženih načina organizacionog povezivanja Instituta i Univerziteta, nakon čega će biti donesena definitivna odluka o budućem statusu Instituta u odnosu na Univerzitet.

Na sastanku je bilo riječi i o nastavku izgradnje zgrade Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta, te je od resornog ministra zatražena podrška u smislu iznalaženja finansijskih sredstava za ovu namjenu. Ministar Srebrenka Golić je istakla da su u Vladi RS svjesni značaja izgradnje ovog objekta, ne samo za Fakultet i Univerzitet, nego za zajednicu u cjelini, te da će se svesrdno zalagati da ova stavka bude uvrštena u budžetu za narednu godinu.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/3472/ministri00.jpg