Navigacija
Viber X logo

Sedmica ruske kulture i nauke na Univerzitetu u Banjoj Luci

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

U sedmici u kojoj se obilježava Dan ruskog jezika, Univerzitet u Banjoj Luci, odnosno Filološki i Poljopivredni fakultet Univerziteta biće domaćini dviju uglednih delegacija iz Ruske Federacije.

Ruska zastava

Prva od njih, delegacija Fonda ruskog zarubežja „Aleksandar Solženjicin“ iz Moskve koji je Filološkom fakultetu donirao 300 vrijednih knjiga, na Univerzitetu će boraviti od 03. do 06. juna. Za delegaciju iz Moskve predvođenu Tatjanom Irinarhovom, koordinatorom Fonda sa zemeljama Balkana, 4.juna će biti upriličen prijem kod rektora Univerziteta, a istog dana, u 18.00 časova na Filološkom fakultetu je planirano otvaranje izložbe doniranih knjiga kao i predavanje Alekseja Varlamova, književnika iz Moskve i profesora na Moskovskom državnom univerzitetu uz kratko predstavljanje zbirke Solženjicinovih priča.

Gosti iz Moskve će tokom svoje posjete takođe imati priliku da u Ruskom centru prisustvuju programu koji su pripremili studenti Filološkog fakultet u saradnji sa horom „Aleksandar Nevski“, te da se sastanu sa predstavniciima Udruženja srpsko-ruskog prijateljstva „Bratstvo“.

Skoro u isto vrijeme, od 02. do 06. juna, na Univerzitetu u Banjoj Luci boraviće i delegacija iz Nižnjeg Novgoroda na čelu sa prvim prorektorom Državne poljoprivredne akademije Vladimirom Besčetnovim koji će sa rektorom Univerziteta u Banjoj Luci Stankom Stanićem potpisati sporazum o saradnji. Delegaciju će sem prorektora Besčetnova činiti direktor Međunarodne agencije za inovacije Jurij Smorodov i Aleksandar Blagov, glavni urednik portala za promociju investicija Venturevolga.com.

Tokom svog boravka na Univerzitetu u Banjoj Luci, delegacija iz Nižnjeg Novgoroda će se iz prve ruke upoznati sa radom i resursima Poljoprivrednog fakulteta i Instituta za genetičke resurse, a programom posjete predviđeno je da gosti, u cilju uspostavljanja saradnje i upoznavanja sa mogućnostima investiranja, obiđu više uglednih poljoprivrednih gazdinstava i firmi, te da se sastanu sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, Privredne komore i Poljoprivrednog instituta Republike Srpske.

Takođe, gosti iz Ruske Federacije će imati priliku da se tokom svog boravka upoznaju i sa kulturno-istorijskim znamenitostima Banje Luke i okolnih mjesta, budući da je za njih organizovan obilazak više pomenutih lokacija u ovom dijelu Republike Srpske.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/3378/ruska_zastava_1.jpg