Navigacija
Viber X logo

Prijem delegacije Doma ruskog zarubežja „Aleksandar Solženjicin“ iz Moskve u Rektoratu Univerziteta

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Rektor Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Stanko Stanić i prorektorica za međunarodnu saradnju prof. dr Valerija Šaula primili su danas u Rektoratu predstavnicu Doma ruskog zarubežja „Aleksandar Solženjicin“ iz Moskve Tatjanu Irinarhovu i ruskog pisca i profesora Moskovskog državnog univerziteta Alekseja Varlamova. Prijemu je prisustvovao i prof. dr Mladenko Sadžak, dekan Filološkog fakulteta kojem je pomenuta organizacija iz Moskve donirala 300 vrijednih knjiga iz ruske istorije, filozofije, ruskog jezika, bogoslovije, umjetnosti  i lijepe književnosti.

Dom ruskog zarubežja koji je dobio naziv po čuvenom ruskom piscu, dobitniku Nobelove nagrade i jednom od najpoznatijih disidenata iz sovjetske ere Aleksandru Solženjicinu, brine se o očuvanju kulturnih vrijednosti ruske emigracije te pomaže  organizacijama koje proučavaju rusku kulturu u inostranstvu. Počevši od 1995. godine, Dom realizuje program podrške bibliotekama u Rusiji i inostranstvu koji podrazumijeva i doniranje vrijednih knjiga iz prethodno navednih oblasti.

Zahvaljujući se gostima na izraženoj želji da posjete Univerzitet u Banjoj Luci, a pogotovo  na vrijednoj donaciji Filološkom fakultetu rektor Stanić je istakao da ovaj poklon dodatno obavezuje i Fakultet i Univerzitet da se u narednom periodu još više  posvete unapređenju studijskog programa  Ruski jezik i književnost. Ističući da se u Republici Srpskoj ruski jezik najkvalitetnije izučava upravo na Filološkom fakultetu UNBL, rektor je informisao goste da posljednjih godina postoji jako veliki interes mladih ljudi da studiraju ruski  jezika, te da je upravo zbog toga Univerzitet na inicijativu Filološkog fakulteta uputio zahtjev resornom ministarstvu i Republičkom pedagoškom zavodu da ruski jezik uvrste u nastavne planove i programe osnovnih i srednjih škola.

Predstavnica Doma ruskog Zarubežja Tatjana Irinarhova se zahvalila domaćinima na ukazanom gostoprimstvu i izrazila zadovoljstvo što će  donacija pomoći ovdašnjim studentima u izučavanju ruskog jezika. Ona je podsjetila da je organizacija koju zastupa od ranije dosta prisutna u zemljama Balkana, da imaju odličnu saradnju sa katedrama slavistike u Srbiji, Makedoniji i Hrvatskoj, te da je dolaskom na Univerzitet u Banjoj Luci uspostavljena saradanja na tom planu i sa Republikom Srpskom.

Aleksej Varlamov, jedan od najcjenjenijih  savremenih ruskih pisaca, i takođe, jedan od dobitnika nagrade „Aleksandar Solženjicin“,  istakao je da je jako srećan što mu se, zahvaljujući  Domu ruskog zarubežja,  ukazala prilika da ovdašnje studente kroz  predavanje upozna sa savremenom ruskom književnošću i savremenom Rusijom, i da time da svoj doprinos učvršćivanju bratskih veza slovenski naroda.

Ističući da je Univerzitet opredjeljen za veoma čvrstu saradnju sa Rusijom uopšte, kao i ruskim visokoškolskim, naučnim i kulturnim ustanovama, prorektorica Šaula je podsjetila da Univerzitet izuzetno dobro sarađuje sa Ambasadom Ruske Federacije u BiH  koja redovno prezentuje programe studiranja i stipendiranja ovdašnjih studenata u Rusiji, da studenti odavde organizovano idu na studijska putovanja u ovu zemlju, te da su isto tako imali priliku da na svojim fakultetima slušaju predavanja više  uglednih gostiju  iz Rusije poput Leonida Ivašova, predsjednika Akademije za geopolitiku  pri Ministarstvu odbrane Ruske Federacije  i Leonida Rešetnikova, direktora ruskog Instituta za strateška istraživanja.

Uz konstataciju da je kroz njihovu posjetu Univerzitetu i uručivanje donacije otvoren još jedna aspekt saradnje Univerziteta u Banjoj Luci i visokoobrazovnih i kulturnih institucija u Rusiji, rektor Stanić je izrazio očekivanje da je dolaskom profesora  Varlamova napravljen prvi korak ka uspostavljanju zvanične saradnje sa Moskovskim državnim univerzitetom.

Po završetku prijema u Rektoratu, gosti iz Rusije su posjetili Narodnu i univerzitetsku biblioteku RS, nakon čega su u Ruskom centru prisustvovali programu koji su pripremili i izveli studenti Filološkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci , u saradnji sa horom „Aleksandar Nevski“.

Prisutna publika u Ruskom centru imala je priliku da uživa u sjajnim vokalnim i poetskim izvedbama stihova Mihaila Ljermontova i Aleksandra Puškina, čiji se rođendan u Rusiji proslavlja kao Dan ruskog jezika i kulture, kao i fragmentima iz bogatog stvaralačkog opusa nobelovca Aleksandra Solženjicina koje je prevelo i sjajno prezentovalo 14 studenata (članova prevodilačke radionice) studijskog programa  Ruski  jezik i književnost na Filološkom fakultetu UNBL.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/3389/img_4005.jpg