Navigacija
Viber X logo

Na Filološkom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci počela trodnevna konferencija italijanista

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Preko stotinu učesnika iz sedamnaest različitih država sa tri kontinenta, predstavnici tridesetpet univerziteta, okupilo se na trodnevnoj međunarodnoj konferenciji koju organizuje Studijski program italijanskog jezika i književnosti Filološkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci i Balkansko udruženje italijanista, sa sjedištem u Banjoj Luci. Konferencija je svečano otvorena na Filološkom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci 05.6.2014. godine.

Na Filološkom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci počela trodnevna konferencija italijanista

Ovo je šesta konferencija koja se na Univerzitetu u Banjoj Luci održava redovno od 2008. godine. Konferenciju su, osim Filološkog fakulteta i Univerziteta u Banjoj Luci, podržale Ambasada Republike Italije u Bosni i Hercegovini, Ministrstvo nauke i tehnologije u Vladi Republike Srpske i Grad Banja Luka, te nekoliko sponzora.

Konferencija nosi simboličan naslov «ITALIJANISTIKA 2.0.», kao doprinos stvaranju nove platforme koja predstavlja svjesnu i konkretnu reakciju na negativne trendove, kao što su zatvaranje raznih instituta i centara za italijansku kulturu i gašenje izvora informacija na italijanskom jeziku. Kako je u svom uvodnom izlaganju naglasio prof. dr Danilo Kapaso Danilo Capasso, idejni tvorac i glavni orgnizator aktivnosti vezanih za održavanje ove konferencije, Italijanistika 2.0. je prikladna osnova za reorganizaciju modela, metoda i širenja italijanskog jezika i kulture.

Na Filološkom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci počela trodnevna konferencija italijanista

Na plenarnom zasjedanju, koje je uslijedilo nakon svečanog otvaranja Konferencije, referate su podnijeli ugledni gosti iz Italije: prof. dr Nikoleta Maraskio (Nicoletta Maraschio), sa Univerziteta iz Firence i prof. dr Masimo Arkanđeli (Massimo Arcangeli), sa Univerziteta u Kaljariju.

Konferencija će, tokom tri dana rada, odgovoriti na različita pitanja iz oblasti lingvistike, filologije, književnosti, kulture, metodike i prevodilaštva.

Na Filološkom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci počela trodnevna konferencija italijanista

Skupu su se prigodnim pozdravnim riječima u ime Vlade Republike Srpske i Ministarstva prosvjete i kulture obratila g-đa Radmila Pejić, pomoćnik ministra prosvjete i kulture; u ime Ambasade Republike Italije u Bosni i Hercegovini g-đa Ilarija Ranjoni (Ilaria Ragnoni), drugi sekretar, prof. dr Valerija Šaula, prorektor za međunarodnu saradnju Univerziteta u Banjoj Luci i prof. dr Petar Penda, prodekan Filološkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci.

Učesnici Konferencije su, na samom početku, minutom ćutanja odali poštu svim žrtvama nedavne katastrofalne poplave koja je nanijela nesagledive posljedice Republici Srpskoj i Federaciji Bosne i Hercegovine.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/3392/italijanistika_1.jpg